Rapper-ul francez care cântă piesa „Spânzurati-i pe albi” a fost achitat de instanță. „A fost viciu procedural”

Rapper-ul francez care cântă piesa „Spânzurati-i pe albi” a fost achitat de instanță. „A fost viciu procedural”

Rapperul Nick Conrad, care a produs reacții dure în 2018, după difuzarea videoclipului său Spânzurați-i pe albi, a fost în cele din urmă achitat de Curtea de Apel, după ce judecătorii au declarat viciu procedural. „Este o victorie, sunt mândru de asta, am spus ce aveam de spus în instanță și este un mod de a merge mai departe”, spune rapperul parizian, care vrea să facă muzică în continuare, în ciuda controverselor. „Este o victorie pentru noi”, repetă și avocații săi, Chloé Arnoux și David Apelbaum, „chiar dacă o dezbatere pe fond ar fi fost interesantă”.

Defectul procedural se referă la data convocării artistului pentru audieri, care a fost după perioada de prescripție de trei luni. Un defect procedural care face imposibilă judecarea cauzei, potrivit Curții de Apel din Paris, a cărei opinie este în contradicție cu cea a instanței penale de primă instanță.

Nick Conrad a fost condamnat în 2019 la plata unei amenzi de 5.000 de euro. El „a depășit limitele autorizate ale libertății de exprimare în acest gen singular care este rap-ul”, menționează procurorul. El a fost, de asemenea, obligat să plătească 1.000 de euro despăgubiri către două asociații ale drepturilor civile, Liga Internațională împotriva Rasismului și Antisemitismului (Licra) și Alianței Generale împotriva Rasismului și pentru Respectul Identității și Creștinității Franceze (Agrif).

O piesă controversată

Clipul „Spânzurați-i pe albi” a stârnit reacții și din partea guvernului, în mod special jignit de versurile melodiei. „Merg în creșe, ucid bebeluși albi, prinde-i repede și spânzură-i pe părinți, îi răstignesc pentru a-i distra pe copiii negri de toate vârstele, mari și mici. Biciuiți-i tare, faceți-o cu sinceritate, să miroasă a moarte și să sară sângele”, sunt câteva dintre versurile cântate de Nick Conrad.

„Piesa este mai profundă decât pare (…) Nu pot nega că versurile merg într-o direcție rasistă, dar asta e frumusețea piesei, este artă”, spunea cântărețul la câteva zile după lansare. „Pentru mine, șocul era dorit, necesar, dar nu la un asemenea nivel. Oamenii își amintesc doar de partea negativ”, se justifică el.

După acest episod, Nick Conrad a lansat un alt videoclip, Țara dulce, în care îi jignea pe cei care au criticat videoclipul său anterior – de data asta imaginile îl arată cum sugrumă o femeie albă.

În paralel, asociația Republican Resistance și Alianța Generală împotriva rasismului și pentru respectul identității franceze și creștine (Agrif) îl acuzau pe Conrad de „incitare la crimă” în acest al doilea clip. El a fost achitat pe 25 iunie. Procesul de apel este programat pentru februarie 2022.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook