Raluca Turcan îi urează „La mulți ani” lui Samuel von Brukenthal, decedat în 1803

Raluca Turcan îi urează „La mulți ani” lui Samuel von Brukenthal, decedat în 1803

Astăzi ar fi fost ziua de naștere a baronului Samuel von Brukenthal, născut pe 26 iulie 1721. Ar fi făcut 300 de ani, dacă n-ar fi decedat pe 9 aprilie 1803. Însă Raluca Turcan nu pare să fi prins de veste și a ales să îi ureze un sincer și călduros „La mulți ani” fostului guvernator al Transilvaniei.

„Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei„, a scris Turcan pe Facebook.

Urmează o scurtă lecție de istorie, urmată de o urare pe care unii ar considera-o nepotrivită:

„Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României”, ne spune deputatul de Sibiu.

Și încheie: „La mulți ani, Samuel von Brukenthal!!!”, o urare ca pentru cei 300 de ani de viață.

Ulterior, Turcan a revenit asupra postării și a eliminat urarea de final, semn că a fost informată că lui von Brukenthal i-a fost retrasă de ceva vreme șansa de a viețui ani mulți printre noi.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook