Putin, președinte până în 2036? Rezultatele oficiale ale referendumului, cu 5 ore înaintea închiderii urnelor

Putin, președinte până în 2036? Rezultatele oficiale ale referendumului, cu 5 ore înaintea închiderii urnelor

Rezultatul referendumului care schimbă constituția actuală nu a fost pus la îndoială, ținând cont de mașina electorală de la Kremlin, scrie The Independent.

Cu cinci ore înaintea închiderii urnelor, însă, au fost publicate rezultate oficiale „preliminare”. O decizie neobișnuită luată de comisia electorală.

73% dintre votanți au fost în favoarea amendamentelor, rezultat care este confirmat și de cifrele exit-poll-urilor prezentate de agențiile de rating politic FOM și VTsIOM (70, respectiv 76 de procente).

Cei din opoziție susțin că cifrele prezentate oficial sunt false. Conform numărătorii paralele efectuate de aceștia, în Moscova este egalitate (49,91 pentru, 49,87 împotrivă), iar în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, 42,02 pentru și 57,7 împotrivă.

Referendumul s-a desfășurat pe durata a șapte zile, în plină criză de sănătate. S-a votat cu DA sau NU, un singur vot pentru a trece sau respinge 206 amendamente de reformare a constituției.

Printre legile pentru mărirea anuală a pensiilor și cele pentru familia tradițională, dacă referendumul trece, Vladimir Putin poate rămâne la conducerea tării până în 2036.

De fapt, amendamentul spune că, în viitor, președintele va putea fi în funcție doar două mandate de câte șase ani, indiferent dacă sunt consecutive sau nu. Putin are mandat până în 2024, dar la momentul respectiv i s-ar șterge istoricul și ar lua-o, practic, de la zero. Dacă va avea în continuare susținerea poporului, ar putea rămâne președinte până în 2036.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook