Purtarea unei măști în aer liber: o alegere mult mai politică decât științifică

Purtarea unei măști în aer liber: o alegere mult mai politică decât științifică

Este utilă purtarea unei măști în aer liber? Consensul științific care se dezvoltă treptat se îndreaptă mai mult spre „Nu”, în majoritatea cazurilor. Dintr-un motiv foarte simplu: vântul, chiar de intensitate mică, dispersează foarte rapid picăturile și aerosolii care transportă virusul. Mai mult decât atât, până în prezent nu a fost identificat niciun focar în aer liber. Dar absența dovezii nu constituie niciodată dovada absenței, se poate argumenta în mod corect.

Un studiu recent realizat în Japonia pe 100 de cazuri pozitive a estimat că riscul de a contracta virusul este de 18,7 ori mai mic în aer liber decât în ​​interior. Dacă precizia acestei cifre poate ridica semne de întrebare, acest studiu arată două lucruri: că acest risc este (foarte) scăzut dar și că nu este complet zero. Nimeni nu poate exclude ipoteza că este posibil să fie infectat într-o piață aglomerată sau într-un centru urban plin de viață. Cu o condiție, desigur, ca virusul să circule activ. De ce să ne privăm de instrumentul de prevenție în zonele cu cel mai mare risc sau în cele mai afectate de reapariția epidemiei?

Fără pericol

Nu uita că purtarea unei măști nu reprezintă niciun pericol în sine, contrar celor susținute de unele grupuri « anti-mască ». Respirația dioxidului de carbon expirat nu are, evident, consecințe: personalul medical care poartă măști de protecție poate confirma acest lucru.

Interesul principal al măștii în contextul de astăzi este să-i protejezi pe ceilalți de proiecțiile tale. Nu te scutește de spălarea regulată a mâinilor și de a nu-ți atinge fața.

Principiul precauției

Putem rezuma situația dintr-un punct de vedere pur științific: în cel mai rău caz, purtarea unei măști este inutilă. Deși pare să fie mai eficienta în interior decât în ​​aer liber, este la fel de dificil de estimat cu precizie eficiența sa în ambele cazuri. Cu alte cuvinte, oamenii de știință nu pot încă să calculeze beneficiul colectiv. În același mod, nu se poate cuantifica disconfortul fizic și psihologic de a purta o mască.

În acest context, hotărârea trebuie să fie neapărat politică. Ar trebui să ne ascundem în spatele principiului precauției, care în acest caz ar putea fi redus la zicala „mai bine să facem prea mult decât insuficient”? Aceasta este alegerea făcută de autorități prin impunerea măștii în toate locurile publice interioare. De asemenea, exista speranță că acest lucru ar putea avea un efect benefic colateral de a menține populația într-o stare de vigilență împotriva virusului, într-un moment în care respectul pentru normele de prevenție începea să se estompeze.

Întrebarea care apare acum este dacă mergem mai departe, impunând-o la exterior, cu riscul de a provoca respingerea populației.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook