Prof. Jean-François Toussaint: „Covid-19 este de 50 până la 100 de ori mai puțin letal decât în martie”. Este valid argumentul?

Prof. Jean-François Toussaint: „Covid-19 este de 50 până la 100 de ori mai puțin letal decât în martie”. Este valid argumentul?

Este afirmația profesorului Jean-François Toussaint, obișnuit cu un anume grad de optimism încă de la începutul epidemiei, corectă? „Expansiunea actuală a virusului arată o rată semnificativă de imunizare”, a asigurat, de asemenea, profesorul de medicină.

Luni, prim-ministrul francez a calificat pentru prima dată accelerarea epidemiei drept „al doilea val”, o alegere lingvistică care nu este fără semnificație deoarce guvernul francez, la fel ca mai mulți dintre omologii săi europeni, ar putea decide miercuri să aplice noi măsuri de siguranță. Cu toate acestea, unele voci vor să fie liniștitoare, precum cea a profesorul Jean-François Toussaint, care ne-a obișnuit cu o abordare optimistă.

„În martie, raportul dintre numărul deceselor și numărul testelor pozitive a fost de 10-20%, în funcție de zi. Dacă s-ar fi păstrat aceeași rată, ieri ar fi trebuit să existe 5.400 de decese. Au fost 54. Această stare de fapt ne arată o boală care este de 50 până la 100 de ori mai puțin letală „astăzi decât în ​​martie”, a declarat profesorul de fiziologie de la Universitatea Paris-Descartes care concluzionează că„ expansiunea actuală a virusului arată o rată semnificativă de imunizare a populației”.

Cu toate acestea, raționamentul său este corect? Este virusul de 50 până la 100 de ori mai puțin letal, având în vedere evoluția raportului dintre numărul deceselor și numărul cazurilor pozitive?

VERIFICARE. Profesorul Toussaint folosește o regulă de trei destul de simplă. Pentru „primul val”, luăm în considerare, pe de o parte, numărul deceselor zilnice și pe de altă parte numărul de noi cazuri pozitive: obținem un raport care poate fi tradus după cum urmează: „dintre persoanele infectate, X mor”. Aceasta se numește „rata mortalității” bolii. Pe același principiu, ne imaginăm că „al doilea val” are aceeași rată a mortalității, pe care o aplicăm apoi numărului de cazuri zilnice. Apoi comparăm rezultatul obținut cu numărul de decese înregistrate efectiv în timpul celui „de-al doilea val”.

Astfel, în prima jumătate a lunii aprilie, numărul deceselor a variat între 400 și aproape 1.400 în fiecare zi. În ceea ce privește numărul de cazuri din aceeași perioadă, acesta a evoluat între 2000 și 7000. În funcție de valorile pe care le luăm, obținem o rată a mortalității de aproximativ 10 până la 20%. Deci, să păstrăm această rată și să o aplicăm la numărul de cazuri de astăzi. Pentru a ajunge la 5.400 de decese zilnice, profesorul Toussaint a ales cu siguranță vârful din 10 octombrie (26.896) căruia i-a aplicat intervalul superior al ratei mortalității „primului val” (deci, potrivit lui, 20%). Ajungem la 5.379 de victime, pe care îi rotunjește până la 5.400 și compară numărul real pe 10 octombrie, 54. Iată! Covidul este acum de 100 de ori mai puțin letal decât în ​​martie.

Cazuri reale versus cazuri detectate

Argumentul sună evident și simplu, dar nu este valid. Dintr-un motiv evident, pe care toată lumea îl va înțelege: valorile alese de profesorul Toussaint pentru a număra „cazurile pozitive” nu corespund cu numărul efectiv de bolnavi, ci cu numărul de cazuri detectate, două valori absolut incomparabile întrucât, între timp, au început testările în masă, ceea ce nu a fost cazul în timpul vârfului epidemiei! La apogeul „primului val”, în mod evident nu au existat numai 2000 până la 7000 de cazuri pozitive pe zi (adică de 2 până la 10 ori mai puțin decât astăzi!). Această diferență între „cazuri reale” și „cazuri detectate” este mult mai mică astăzi, datorită numărului de teste.

În calculul său, profesorul Toussaint folosește valori a priori fiabile (numărul deceselor), dar altele care nu sunt astfel (numărul cazurilor pozitive). Mai mult, rata mortalității calculată de profesor (10-20%) nu este deloc realistă! Când spui că mai mult de jumătate din cazurile de Covid sunt asimptomatice sau aproape asimptomatice, acest lucru ar însemna că ai o șansă de 1 din 3 sau chiar 1 din 2 de a muri de Covid imediat ce ai dezvoltat simptome. Din fericire, suntem foarte departe de această situație și, paradoxal, raționamentul profesorul Toussaint nu este „liniștitor” (termen cu care a fost deja asociat de unii dintre colegii săi), ci „alarmist”.

De fapt, majoritatea studiilor estimează rata reală a mortalității între 0,5% și 1% în primăvară. Cu alte cuvinte: la 100 de persoane infectate, una sau mai puțin de una moare. Diferența considerabilă dintre această valoare și 10 sau 20%, cum a menționat de prof. Toussaint se explică, prin urmare, în principal prin evoluția politicilor de screening. Institutul Pasteur a încercat să estimeze, prin modele matematice, numărul real de cazuri zilnice în timpul „primului val”: înainte de ridicarea izolării, ar fi atins valori cuprinse între 180.000 și 490.000, deci foarte departe de cele câteva mii raportate oficial. Valori mai apropiate de estimarea ratei reale de deces înregistrată de la începutul celui „de-al doilea val” (câteva zeci de decese pe zi pentru 10.000 / 20.000 de contaminări zilnice).

În rezumat, datorită acestei tendințe statistice, este imposibil să spunem că SARS-Cov-2 este „de 50 sau 100 de ori mai puțin letal” astăzi, comparativ cu luna martie. Sau că, dacă ar fi rămas la fel de letal, astăzi am avea un număr zilnic de decese de peste 5.000. Totuși, înseamnă asta că rata mortalității a rămas aceeași? Nu neapărat și este chiar probabil să fi scăzut ușor, datorită unei mai bune îngrijiri a pacientului, unei mai bune cunoașteri a bolii și unei mai bune aplicări a gesturilor de prevenție. Acestea sunt motivele pentru care, probabil, numărul victimelor este mai mic decât în ​​martie, dar suntem foarte departe de un factor de 50 sau 100, care pare a fi un simplu artificiu statistic.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook