Primul avion militar german care a decolat din Kabul a putut salva doar șapte persoane

Primul avion militar german care a decolat din Kabul a putut salva doar șapte persoane

Un prim avion militar german care a aterizat la Kabul după ce talibanii au preluat puterea a evacuat doar șapte persoane, din cauza haosului de pe aeroportul capitalei afgane. Germania, care a avut al doilea cel mai mare contingent militar din Afganistan după Statele Unite, dorește să transporte mii de cetățeni germano-afgani, precum și activiști pentru drepturi sau avocați.

Ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că avionul de transport A400M a efectuat luni seară o „aterizare bruscă”, cu scopul principal de a aduce soldați germani care să asigure evacuarea.

„Avem o situație foarte haotică, periculoasă și complexă la aeroport”, spune ea pentru postul de radio ARD. „Am avut foarte puțin timp la dispoziție, așa că am luat la bord doar oamenii care se aflau la fața locului.”

Doar șapte persoane s-au putut îmbarca înainte ca avionul să decoleze rapid, iar alți germani nu au putut intra în aeroport fără protecția soldaților, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Cu 600 de soldați care urmează să ia parte la evacuare, Germania speră să poată salva mai mulți oameni în următoarele ore.

Zborurile au fost reluate marți.

Kramp-Karrenbauer speră ca aeroportul să fie deschis timp de câteva zile, astfel încât să fie evacuați cât mai mulți oameni posibil. „Nu este vorba doar de cetățeni germani. Vom sprijini și alte țări”, adaugă ea.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook