Primarii orașelor din nordul Angliei, furioși pe restricțiile impuse local de Boris Johnson

Primarii orașelor din nordul Angliei, furioși pe restricțiile impuse local de Boris Johnson

Oficialii orașelor din nordul Angliei și-au exprimat furia sâmbătă, la două zile după un discurs în Parlament al lui Boris Johnson, care urmează să anunțe noi restricții în regiunile lor, afectate de răspândirea SARS-CoV-2.

Premierul conservator urmează să dezvăluie luni un nou sistem bazat pe trei niveluri de alertă, în funcție de incidența virusului, pentru a simplifica și clarifica măsurile luate la nivel local. În zonele cu cel mai ridicat nivel de alertă, pub-urile pot fi forțate să închidă și interacțiunea socială va fi limitată.

„Îmi exprim public furia”, a declarat primarul din Manchester, Andy Burnham, la o conferință de presă prin Zoom cu alți oficiali aleși din nordul Angliei. „Nu vom abandona oamenii în fața adversității și afacerile în fața falimentului”. Alesul a amenințat chiar cu actiunea în justitie împotriva închiderii barurilor și restaurantelor.

Acuzat că nu i-a informat pe parlamentari cu privire la planurile de combatere a virusului, guvernul a încercat să pregătească terenul.

Consilierul strategic al lui Boris Johnson, Edward Lister, le-a scris deputaților din nord-vestul Angliei, avertizându-i că este „foarte probabil” să se aplice reguli mai stricte în „unele zone”.

„Guvernul va discuta despre un pachet de măsuri cu aleșii locali, toate reprezentând alegeri dificile”, adaugă el în scrisoare.

Guvernul a anunțat, de asemenea, că mecanismul de sprijin pentru ocuparea forței de muncă, care era deschis doar angajaților care lucrează cu jumătate de normă, va fi „extins la companiile care trebuie să rămână închise în mod legal din cauza restricțiilor impuse de guvern”.

Angajații acestor companii vor fi despăgubiți cu până la două treimi din salariul, sau cu maximum 2.100 de lire pe lună. Companiile vor trebui să plătească doar contribuțiile pentru asigurările sociale și pensii.

Insuficient, au judecat mai mulți aleși din nord

„A primi două treimi din salariu nu este acceptabil – mai ales dacă ai salariu minim pe economie”, a declarat primarul din Tyne, Jamie Driscoll.

„Oamenii nu pot alege să plătească două treimi din chirie sau două treimi din facturi”, a spus Burnham, îngrijorată și de timpul de așteptare pentru primirea acestor plăți.

Primarul din Liverpool, Joe Anderson, crede că orașul său, care are aproape 600 de cazuri la 100.000 de locuitori, va fi vizat de izolarea locală. El se așteaptă ca măsura să fie adoptată încă de marți în parlament.

Răspândirea virusului s-a accelerat în ultimele zile în Marea Britanie. Cel mai afectat oraș, Nottingham, are 760,6 cazuri la 100.000 de persoane – o creștere semnificativă față de cele 158,3 cazuri la 100.000 înregistrate în ultima săptămână a lunii septembrie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook