Prima zi fără Benjamin Netanyahu, după 12 ani. Israelienii au petrecut pe străzi

Prima zi fără Benjamin Netanyahu, după 12 ani. Israelienii au petrecut pe străzi

Pentru prima dată după 12 ani, israelienii au un nou premier și un nou guver, după ce Naftali Bennett a primit sprijinul guvernului și a încheiat lunga domnie a lui Benjamin Netanyahu. Parlamentul israelian, Knesset, a validat duminică noua coaliție de guvernare condusă de Bennett.

Netanyahu devine acum liderul opoziției. Potrivit înțelegerii coaliției de guvernare, Bennet va îndeplini funcția de premier timp de doi ani, apoi ministrul de Externe Yair Lapid, care a fost arhitectul coaliției, devine prin-ministru, pentru următorii doi ani.

Topaz Luk, consilier a lui Netanyahu, declară pentru Army Radio că fostul premier va „lupta împotriva acestui guvern oribil și periculos” din opoziție.

„Este motiva să răstoarne acest guvern periculos cât mai repede posibil”, spune Luk despre Netanyahu.

Bennett devine al 13-lea premier al statului Israel. Are 49 de ani, este un fost aliat al lui Netanyahu și a preluat cabinetul după un vot de 60 la 59 în parlament.

Conduce o coaliție fragilă, formată din opt partide cu mari diferențe de ideologie, printre care un partid islamist și unul ultranaționalist.

„Dacă suntem destinați să ajungem în opoziție, o vom face cu capul sus, până când răstunăm acest guvern periculos și ne întoarcem la conducere”, a spus Netanyahu duminică.

Mii de tinerii din Tel Aviv au petrecut duminică noapte, bucuroși că era Netanyahu s-a încheiat. Unii dintre ei erau atât de mici când Netanyahu a preluat șefia guvernului, încât nu-și aduc aminte să fi avut un alt premier.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook