Prima zi aproape de normalitate| Italienii au mers din nou la muzee, restaurante, baruri

Prima zi aproape de normalitate| Italienii au mers din nou la muzee, restaurante, baruri

Italienii gustă din nou La Dolce Vita. După închiderea drastică din timpul sărbătorilor, li s-a permis să frecventeze din nou baruri și restaurante, care s-au redeschis luni în mai multe regiuni. Cu unele restricții, totuși. Unitățile au dreptul să primească clienți până la ora 18:00, într-un număr limitat și respectând regulile distanțării. „Există un metru între mese, astfel încât oamenii să fie suficient de departe unul de celălalt”, spune Salvatore Missaglia, managerul restaurantului Di Rienzo Al Pantheon, din Roma, pentru TF1.

După 88 de zile de blocaj, muzeele și monumentele istorice au reușit, de asemenea, să se redeschidă. Dar numai în timpul săptămânii, pentru a evita adunările mari. „Este o zi pe care o așteptăm de mult timp”, spune o femeie care a venit să viziteze Colosseumul împreună cu fiul ei. În ultimele douăsprezece luni ușile lor au rămas închise aproape jumătate din timp, de pe 9 martie până pe 1 iunie, în perioada de izolare totală a Italiei, apoi de la începutul lunii noiembrie, până pe 1 februarie.

Duminică, peninsula a înregistrat 11.252 de cazuri noi, o scădere față de cele 12.715 înregistrate sâmbătă. Majoritatea regiunilor italiene sunt acum clasificate ca „galbene”, cu risc moderat, cu excepția Alto Adige (nord), Umbria (centru), Puglia, Sardinia și Sicilia (sud), clasificate ca „portocalii” (risc mediu).

Însă nu toate restricțiile au fost ridicate. Stingerea rămâne în vigoare la nivel național, de la 22:00 la 5:00. De asemenea, locuitorilor nu le este permis să părăsească regiunea de reședință, cel puțin până pe 15 februarie.

Weekendul trecut, când măsurile de relaxare au fost anunțate, dar nu erau încă în vigoare, mii de oameni au ieșit pe străzile și parcurile din marile orașe, ceea ce l-a determinat pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza, să lanseze un avertisment: „Clasificarea ca zonă galbenă nu înseamnă că am scăpat de pericol, trebuie totuși să ne comportam cu cea mai mare prudență, dacă nu dorim să anulăm progresele realizate în ultimele săptămâni”. Un pariu riscant. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că este „prea devreme pentru a relaxa” restricțiile din cauza circulației „încă foarte mari” a virusului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook