Prima stradă smart din țară, inaugurată luna asta la Cluj

Prima stradă smart din țară, inaugurată luna asta la Cluj

de Alexandru Anghel

Lucrările la strada Molnar Piuariu din Cluj Napoca, prima stradă smart din țară, sunt aproape gata.

Din 15 te vei putea plimba pe strada smart, care are stâlpi de iluminat cu wi-fi integrat, mobilier urban dotat cu prize USB (unde poți să-ți încarci telefonul mobil, laptop-ul și alte device-uri) și sisteme de irigații prevăzute cu senzori de umiditate, care pornesc automat doar la nevoie. Să scăpăm oare astfel de udatul spațiilor verzi de către autorități atunci când plouă?

Strada smart are 48 de arbori noi, mai mult spațiu pentru pietoni, este iluminată cu tehnologie LED iar iluminatul poate fi controlat prin telegestiune, ceea ce asigură un consum mai mic de energie și emisii de CO2, reduce costurile de mentenanță și de operare, reduce poluarea luminoasă și facilitează intervențiile rapide, prin autosesizarea eventualelor defecțiuni.

Pe ea nu mai există diferență de nivel între spațiul pietonal și spațiul carosabil, îți vei putea încărca mașina electrică, în una din cele două stații de încărcare prevăzute acolo, dar și bicicleta sau trotineta electrică, pentru care ai 30 de stații de încărcare.
Modernizarea străzii a fost aprobată în 2018 de Consiliul Local, finanțarea de 1,3 milioane de euro fiind asigurată din fonduri europene, pentru o suprafață de aproximativ 4500 mp.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook