Previziunile lui Bill Gates. Când se va termina pandemia și cu ce avantaje am putea rămâne în urma ei

Previziunile lui Bill Gates. Când se va termina pandemia și cu ce avantaje am putea rămâne în urma ei

Într-un interviu acordat ziarului spaniol El Pais, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a făcut o nouă previziune. El consideră că până în 2022, vaccinarea în masă a populației ar trebui să facă posibilă blocarea coronavirusului, ceea ce ar determina o revenire la viața normală. „Până în vara anului 2021, lucrurile vor reveni la normal și, până în 2022, în țări precum Spania sau Statele Unite vom putea organiza evenimente majore”, a spus el. „Vom depăși în mare măsură cele mai dramatice efecte ale pandemiei”.

Proiecții care sunt, în linii mari, în aceeași direcție cu cele emise de specialiștii din domeniu. Într-o discuție pe aceeași temă, epidemiologul Didier Pittet a prezis, de exemplu, o revenire treptată la activitățile obișnuite în lunile următoare, oferind drept termen de finalizare a epidemiei vara anului 2022.

Bill Gates, care a primit vaccinul Moderna, a subliniat inegalitățile dintre țările sărace și țările bogate, privind accesul la vaccin. „În acest moment există un decalaj mare. Stocurile din țările bogate sunt foarte mari, chiar și în comparație cu țările cu venituri medii precum Brazilia și Africa de Sud, care au fost puternic afectate de Covid, dar care continuă să vaccineze într-un ritm lent”, afirmă el.

Vorbind despre o eventuală viitoare pandemie, șeful Microsoft crede că, dacă învățăm din greșelile Covid și reușim o gestionare mai bună, un nou virus nu ar putea provoca „nici 10% din decesele” atribuite SARS-Cov-2. „Un management bun nu este necesar doar pentru a atenua consecințele viitoarei pandemii, ci și o adevărată luptă împotriva schimbărilor climatice”.

Întrebat despre intensificarea protestelor anti-vaccin și despre acuzațiile pe care mulți activiști le fac la adresa sa, Gates consideră că situația foarte dificilă pe care a creat-o pandemia „îi face pe oameni să caute răspunsuri simpliste”. „Problema devine foarte gravă dacă cetățenii ajung să creadă că purtarea unei măști sau administrarea unui vaccin nu sunt importante”, adaugă el. Dar transmite un mesaj plin de speranță: „În ciuda a cât de trist a fost anul 2020, putem profita de inovațiile care au văzut lumina zilei, precum tehnica ARN mesager [utilizată de vaccinurile Moderna și Pfizer]”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook