Președintele Cehiei nu mai așteaptă vaccinurile achiziționate de UE. „I-am trimis o scrisoare lui Putin. Sputnik V ajunge zilele următoare”

Președintele Cehiei nu mai așteaptă vaccinurile achiziționate de UE. „I-am trimis o scrisoare lui Putin. Sputnik V ajunge zilele următoare”

Cehia, puternic afectată de Covid-19, se bazează pe vaccinul rusesc Sputnik V pentru a compensa întârzierile dozelor comandate prin blocul comunitar. Statul are în vedere și utilizarea vaccinului chinezesc Sinopharm, a declarat președintele Milos Zeman. „După consultările cu premierul Babis, i-am trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, prin care ne-am exprimat dorința de a achiziționa vaccinul Sputnik V”.

„Informațiile provenite de la ambasada rusă sugerează că ar putea ajunge în zilele următoare”, a spus liderul pro-rus.

„Fără ideologie”

El a adăugat că va accepta cu bucurie și vaccinul chinezesc Sinopharm, considerând că „vaccinurile nu au ideologie”.

Nici vaccinul Sputnik V, nici cel al laboratorului Sinopharm, nu au primit undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford, utilizate deja în Cehia. Dar Zeman și premierul Andrej Babis au indicat că nu vor aștepta autorizația.

„Nu avem nevoie decât de o ștampilă de la Autoritatea Națională (Cehă) de Reglementare a Medicamentelor”, a spus Babis, care a vizitat recent Ungaria și Serbia, țări care folosesc deja vaccinurile rusești și chinezești, pentru a afla mai multe despre aceste două seruri.

Expedieri din Germania și Franța

„65 de țări din întreaga lume își doresc vaccinul rusesc, inclusiv șase state din UE, așa că de ce să spunem „Doamne, nu este posibil? Credeți-mă când spun că și statele membre UE vor cere vaccinul Sputnik V în câteva luni”, a adăugat liderul populist care, la fel ca Milos Zeman, a primit deja cele două doze ale vaccinului Pfizer/BioNtech.

Germania a declarat duminică că va expedia 15.000 de doze către Cehia, fără a specifica despre ce vaccin este vorba.

Babis a declarat că transportul german ar trebui să conțină vaccinuri AstraZeneca. Franța a promis 100.000 de doze Pfizer/BioNTech.

Noi infectări

Cehia este pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile și a doua după Slovacia privind cifra deceselor.

Sursa: Bluewin.ch

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook