Precizia testului RT-PCR poate varia în funcție de momentul zilei în care au fost prelevate probele, arată un nou studiu

Precizia testului RT-PCR poate varia în funcție de momentul zilei în care au fost prelevate probele, arată un nou studiu

Acuratețea testelor PCR care folosesc probe prelevate prin tampon nazofaringian poate varia în funcție de momentul zilei, sugerează noi date. Cercetătorii au analizat 31.094 de teste efectuate la indivizi simptomatici și asimptomatici în 127 de centre de testare, inclusiv 2.438 de teste care au fost pozitive pentru Covid-19. Într-o lucrare publicată sâmbătă pe medRxiv, înainte de evaluarea experților independenți, oamenii de știință raportează că testele au fost cele mai susceptibile de a fi pozitive în jurul orei 14:00, iar rata de pozitivitate la începutul după-amiezii a fost de două ori mai mare decât cea mai mică proporție observată în alte momente ale zilei.

Studiul „sugerează că oamenii pot fi mai contagioși în anumite momente ale zilei și ridică problema dacă testele pentru SARS-CoV-2 pot fi mai puțin exacte atunci când probele sunt prelevate seara târziu sau dimineața devreme”, spune co-autorul, dr. Candace McNaughton, de la Universitatea Vanderbilt.

„În cazul în care constatările noastre sunt confirmate, clinicienii si echipele de sănătate publică și-ar putea concentra eforturile pe reducerea riscului de răspândire a virusului în perioadele virale de vârf”, a spus ea, potrivit Reuters.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook