Interviu realizat de Iulia Maria Pârlea

Fost jucător profesionist de poker, cu banii câștigați din acest joc al minții, recunoscut ca sport, el și-a început business-ul.

A adus în România primul ATM pentru cumpărat Bitcoin, asta se întâmpla acum 6 ani. Ce a învățat George din experinta pandemiei – ca om de afaceri, dar și ca tânăr care trăiește în vremurile astea fără precedent – ne spune chiar acum.

George: Din această experiență am învățat multe lucruri, atât pozitive cât și negative. Ajungi să cunoști mai bine oamenii din jurul tău, oamenii cu care faci business, oamenii din echipa ta de asemenea. Trăiești niste situații unice, observi niște reacții pe care în mod normal probabil nu le-ai putea observa.

Să-ți zic în detaliu ce ni s-a întâmplat noua ca business: bineînțeles aspectele negative pe care majoritatea business-urilor din Romania, probabil, le experimentează, și nu numai din Romania, la nivel global. Ne-au scăzut cifrele nivelurilor de tranzacționare atât pe platformele noastre cât și pe ATM-uri, ceea ce este o experiență neplăcută, dar în același timp o parte buna este faptul că nu au scăzut foarte mult, adică sunt business-uri  cum ar fi restaurante, cluburi, mall-uri sau alte business-uri care plătesc chirii în continuare și nu mai au business deloc, au trebuit să-și închidă ușile și veniturile lor sunt 0.

La noi din fericire nu este cazul, chiar dacă au scăzut cifrele, nu au scăzut atât de mult și lucrurile sunt destul de bune. Bineînțeles, aceste scăderi ne-au făcut să luam și decizii mai puțin plăcute. Am decis, pentru ca firma să poată trece cu bine peste aceasta perioada, să scădem salariile tuturor angajaților. A fost o măsură de precauție pe care ne-am luat-o ca să fim siguri că trecem cu bine de aceasta perioada dificilă. Am fost foarte plăcut surprins să constat că ai mei colegi, din echipă, au primit foarte ok această informare negativă.

Au spus că sunt alături de firmă și că vor să trecem cu bine prin asta, că înțeleg decizia noastră, a management-ului. Legat de piața crypto, domeniul în care noi activăm, da, a fost influențată negativ. La începutul acestei pandemiei s-au înregistrat scăderi foarte mari la valoarea crypto-monedelor, mai ales la Bitcoin, a scăzut de la 7000 de dolari la aproximativ 3500 într-un timp foarte scurt. Dar a stat acolo doar câteva ore, după care a început să crească din nou și în câteva zile era înapoi la nivelul de 7000.

Eu, personal, probabil ca toți ceilalți oameni care trec prin această perioada, simt lipsa ieșirilor în oraș cu prietenii, simt lipsa familiei mele, timpului petrecut alături de cei dragi. De ce nu, distracțiile, evenimentele, zilele de naștere s.a.m.d, pe care înainte le consideram o normalitate. Acum, se pare că această normalitate nu mai este disponibilă și cred că după ce trecem de aceasta perioada, o să apreciem mult mai mult aceste evenimente și o simplă ieșire în oraș cu prietenii, cu iubita.

Cred eu că după aceasta pandemie, lucrurile vor începe, ușor, ușor să revină la normal. Din punctul meu de vedere n-ar trebui să fie foarte dificil să se întâmple asta. De ce? Pentru că… într-adevăr, această pandemie a blocat definitiv tot ceea ce eram obișnuiți să facem, dar în același timp nu este ca în cazul unui război când se distrug clădiri, se fac pagube materiale, oamenii își pierd efectiv locul de munca. Aici, pur și simplu, această pandemie ne-a făcut să punem stop tuturor activităților noastre de zi cu zi, însă odată ce restricțiile se vor diminua, cred că lucrurile vor începe să revină la normal și cred că vor reveni la normal destul de repede. Bineînțeles vor fi consecinte, iar consecințele economice, din punctul meu de vedere, vor fi grave.

Observ ce se întâmplă la nivel global: Statele Unite printează bani, Uniunea Europeana printează bani, ceea ce evident înseamnă că se generează o inflație foarte mare… și lucrurile astea ne vor afecta pe fiecare dintre noi. Dar, așa cum ți-am spus, cred că ușor, ușor vor reveni la normal și oamenii se vor simți ca înainte, doar că vor aprecia mai mult ce înainte li se părea un lucru normal sau banal .

Iulia : Deci, după părerea ta, viitorul criptomonedelor sună bine!

George: DA, viitorul Bitcoin sună foarte bine. Sunt și alte monede extrem de interesante, dar nu o să intrăm acum în detalii pentru că ne-ar fi necesare câteva ore să putem discuta despre fiecare criptomonedă în parte.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook