interviu de Ioana Țigănilă

Smart-ul zilei e Cristian Șimonca! Îl cunoști mai bine ca Otravă, Blogul lui Otravă! E pasionat de tot ce înseamnă locuri noi, e pasionat de București, de România! A descoperit niște locuri de vis și vrea să te trimită și pe tine acolo! Otravă crede că educația nu se face în fața televizorului sau a calculatorului, ci în bibliotecă, la teatru, la cinema! Vrea cinematografe bulevardiere! Și uite ce sfat îți mai dă! E mult timp pierdut în social media, navighează cu măsură și ai grijă să nu te încarci negativ! E mult hate pe rețelele de socializare, nu te lăsa prins în capcana asta!

Otravă: E un tânăr entuziast, bine… nu mai e atât de tânăr entuziast, a fost la un moment dat, dar a rămas entuziast și… un mix pasionat de cultură în toate formele ei. De la Teatru, loc în care am copilărit, tatăl meu a fost actor și am stat în Teatrul de Comedie toată perioada copilăriei… și-atunci, s-a lipit de mine virusul ăsta, că tot e la modă. Și mi-a rămas pasiunea asta pentru cultură în orice formă a ei.

Ioana: Te consideri influencer?

Otravă: Nu, nu… mă consider un om civilizat, de bun simț, care face în mare parte ce-i place în proporție de… cât pot de mult, 80%. Și cred că… pot să fiu influencer, da… poți să te duci la o piesă de teatru pe care ți-am recomandat-o eu, da, așa da.

Fac o grămadă de fotografii la clădiri și sunt implicat în mai multe proiecte pentru salvarea clădirilor de patrimoniu. Am început să caut și am și ajuns prin niște locuri foarte frumoase din România, în ultimii doi ani. Spre rușinea mea, întotdeauna am plecat afară să văd tot felul de locuri și n-am văzut România. De vreo doi ani de zile am început să mai merg și prin România și am găsit niște locuri foarte frumoase. Și pe litoral și multe prin Transilvania.

Lipsa de educație duce la tot ce se întâmplă în ziua de azi. Nu e ca și cum cineva a investit în asta în ultimii 30 de ani și nu cred că asta se face în fața televizorului sau în fața Internetului. Știu din familie, nu s-a făcut niciodată educație în fața televizorului, uitându-ne la TVR1, sau ce era. Educația s-a făcut la bibliotecă, s-au mai luat niște cărți, eu am crescut doar printre niște cărți… îmi aduc aminte doar de cărți, nu știu dacă mai aveam altceva prin casă. Se face în Teatru, se face în sălile de cinematograf. Paradoxal, e o epocă a tehnologiei și a informației, dar mi se pare că suntem mai bulversați și mai lipsiți de informația reală decât în orice moment al existenței noastre.

Una dintre chestiile pe care nu le înțeleg absolut deloc: de ce nu investește cineva de la Primărie în cinematografe bulevardiere, care au existat la un moment dat în București și care între timp au devenit ruine. Și așa se face educație, prin cinematografe bulevardiere, cinematografe care ar putea să ofere publicului un alt tip de film, care ar putea să te mai educe, să te mai spele un pic.

Ioana: Ce să ascultăm noi după Otravă, la Smart Radio?

Otravă: Eu am o trupă care-mi place foarte mult, foarte, foarte mult și i-am văzut de vreo 20 de ori în concerte. Trebuia să vină la Electric Castle, e vorba de Placebo. Te las pe tine să alegi orice piesă de la Placebo, eu sunt încântat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook