Interviu de Vlad Craioveanu

Orange Romania, Fundația Orange și Savați Copiii facilitează conectivitatea și accesul la tehnologie și resurse digitale pentru 30.000 de copii aflați în comunități defavorizate, fie că sunt din mediul rural, fie din mediul urban.

2000 de copii vor primi resurse tehnologice oferite de către Salvați Copiii.

În total, 30.000 de Copii și profesori beneficiază de internet gratuit timp de 2 luni și access la platforma de învățare și testare online DIGITALIADA care este permanent gratuită pentru toți utilizatorii.

Mai multe detalii afli de la Ioana Cristea, reprezentantul Fundației Orange.

VLAD: Sunt părinte, am copilul acasă, îmi doresc o platformă complementară de educație pentru el, pe lângă ce face deja la scoală. Am auzit că există acest hub online de conținut educațional liber, verificat pedagogic. Care sunt avantajele pe care mi le oferă ca părinte, pentru copilul meu?

IOANA: Prin Digitaliada, Fundația Orange a creat un hub național de conținut educațional liber încă din 2016, Parinții pot găsi împreună cu profesorii sau orice alte persoane interesate de aceste resurse pe www.digitaliada.ro peste 2000 de resurse educaționale validate de profesori de materii de specialitate.

Variază în conținut de la teste în format digital, evaluări semestriale în format digital, proiecte didactice pentru profesori, ghiduri de predare, conținut video sau recomandări de publicații.

În plus, anul trecut am inițiat și o secțiune interactivă cu platforma de învățare și testare online în DIGITALIADA, unde părinții împreună cu directorii, profesorii și copiii sunt într-un learning management system.

Părintele este permanent la curent cu activitățile pe care le face la școala online, el vede ce teste primește copilul, ce rezultate are, ce teme primește, poate ține legatura cu directorii și cu profesorii, prin mesaje directe, poate primi inștiințări cu privire la activitățile școlare ce urmeaza să fie efectuate, de programare a activităților evenimentelor, sau testelor.

Așa că este implicat cu totul în procesul educational. Este la curent cu el și este într-adevar un ecosystem în care toți cei patru: directorii, profesorii, copiii și părinții, rămân în educație.

Vlad: Îi putem spune o comunicare la 360 de grade, cumva.

Ioana: Da, cu siguranță, pentru că acolo regăsesc și resurse, dacă vor să lucreze mai mult, iar părintele cu copilul acasă, în biblioteca aceasta de resurse, pot lucra și singuri. Însă pot fi împreună și cu școala online, sau chiar și la clasă, atunci când se vor relua cursurile, iar părinții văd de acasă ce se întâmplă cu temele, testele, activitățile.

VLAD: Pot studia și bunicii dacă sunt prin preajma laptopului?

IOANA: Claaar, da cu siguranță, sunt materiale foarte interesante pe care le pot parcurge împreună.

Avem foarte mult continut video, creat de profesori prin concursul nostru national DIGITALIADA – e un concurs anual la care ei se înscriu și participă cu continut video cu aplicații făcute de ei, tot felul de proiecte didactice sau alte resurse, gen hărți interactive, adică este absolut fascinant și le pot parcurge fie ca este vacanță, fie ca este școală, fie că esti mare sau mic, împreuna cu familia.

VLAD: Digitalizarea învățământului pare a-i dezavantaja pe copiii din comunitațile rurale. Ce le oferă lor DIGITALIADA?

IOANA: Digitaliada a început în 2016. Noi am început în mediul rural, pe lângă această platforma care este la nivel național, la nivelul actual avem 50 de școli din mediul rural, în programul DIGITALIADA, al Fundației Orange.

Asta înseamnă că fiecare din cele 50 de școli este dotată cu un laborator digital complet, cu tablete, laptop, videoproiector, tot ce e nevoie ca ei să învețe cu metode digitale.

In plus, cel mai bun lucru este că profesorii din aceste școli sunt formați să integreze la clasă metodele și instrumentele digitale. Au parte de două cursuri în fiecare an școlar și ei învață cum să integreze aceste metode.

Au devenit la rândul lor formatori la alte școli din comunitate, din judetul lor, astfel că ajungem la un impact mai mare în mediul rural și chiar ne ducem spre urban.

Pe perioada suspendării cursurilor școlare, Fundația Orange a oferit elevilor cu posibilități financiare reduse aceste tablete, din cele 50 de școli – sunt 1500 de tablete pe care le-am oferit elevilor din program care nu aveau access la nici un fel de echipamente acasă, astfel am încercat să le facilitam accesul la tehnologie.

Pe lângă partea asta, împreună cu Orange, am reușit să oferim un bonus de internet de 2 luni școlilor din DIGITALIADA și altor școli din mediul rural. Iar Platforma DIGITALIADA beneficiază de trafic de date gratuit până la 1 septembrie.

Ce ar mai fi de adăugat, ar fi că împreună cu Orange am decis să extindem numărul școlilor, să trecem de numărul de 50 de școli de la DIGITALIADA și celor 50 de școli de la Salvați Copiii și am vrea să îi invităm pe directorii de școli și licee din toată țara să ni se alature în campania de internet gratuit timp de 2 luni.

Ei pot scrie pe adresa CSR@orange.ro și solicita să intre în campanie. Vor primi pașii de activare ai acestui bonus de internet timp de două luni, cu care pot să navigheze pe Digitaliada și, sigur, alte resurse educaționale.

VLAD: Credeți că după această campanie va crește rata promovabilității la BAC?

IOANA: Noi sperăm, BAC-ul se apropie, de aceea ne-am dorit să nu se încheie campania și nici toate beneficiile prin DIGITALIADA oferite de ORANGE, să nu se încheie fix la terminarea anului școlar.  

Sau .. nu știu, la 1 iunie. Pentru că până la BAC mai este puțin timp, copiii cu siguranță au niste săptămâni de foc. Este momentul în care și cei mici se întâlnesc cu profesorii la școală. Si pot folosi în mod complementar și învățământul tradițional împreună cu ei. Se duc acasă, continuă în online pe o astfel de platforma si beneficiază de internet gratuit, de a putea naviga oricând și pe orice resursă. În plus, având la dispoziție și resursele Digitaliada, cu siguranță îi va ajuta.

Poate fi un punct forte pentru ei, pentru promovabilitate și le urăm succes și le ținem pumnii tuturor!

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook