Coronavirusul ți-a pus business-ul pe hold? Cum mai ții legătura cu clienții tăi pentru a-ți menține fideli? Profită de online pentru a te asigura că oamenii își vor aminti de tine când îți vei redeschide afacerea. Îți spune mai multe despre asta Cristian China-Birta. Este specialist în Social Media și promovare online și fondator al agenției de digital marketing Kooperativa 2.0. Antreprenor și blogger, Chinezul, cum îl știe toată lumea, are peste 500 de campanii de promovare online la activ.

Dacă au rămas business-urile cu ceva după această pandemie, eu sper din tot sufletul meu să fi rămas cu următorul lucru – amprenta digitală contează enorm de cele mai multe ori. Înseamnă să ai prezență pe rețele sociale, prezențe în alte surse, prezențe în blogurilor unor influenceri în esență- cum te găsesc clienții când te caută pe internet.

Cum a influențat pandemia coronavirusului felul în care comunică business-urile în online? Ce schimbări ai observat?

La începutul crizei, imediat după porcăria asta pe care o trăim am văzut o înghețare a bugetelor, hopa gata toată lumea acasă, adică avem banii ăștia, dar hai să vedem ce se întâmplă, dar apoi brandurile au zis, stai puțin că acest coronavirus e aici să stea ceva pe capul nostru și atunci au zis: din cei 10.000 pe care îi aveam înainte, ia hai să dăm 5.000 în marketing digital să vedem ce se întâmplă și apoi din ăia 5.000 au mai dat 3.000 adică nu dau toți banii pentru că e mai bine să ai bani puși deoparte, dar totuși se dezgheață treburile, încep să meargă lucrurile

Care ar fi strategia câștigătoare?

Strategia câștigătoare a unui brand în vreme de coronavirus? Să nu taie bugetele de publicitate. E foarte important să înțelegem asta, asta scrie în toate manualele de business nu tăia bugetele de marketing fă-le mai mici, fp-le mai pe șmechereală, mai rotunjește-le, mai ia-le la pilă, fă-le ceva, dar nu le tăia, pentru că dacă le tai știi ce se întâmplă? Începe lumea să te uite.

Cum crezi ar trebui să comunice business-urile pentru a-și menține clienții calzi?

În vreme de criză, după ce nu tai bugetul de marketing mare atenție, strategia trebuie să ți-o schimbi, aia e clar că nu poți să vinzi în aceeași veselie produsele pe care le vindeai, nu poți să vinzi într-o veselie serviciile pe care le vindeai, poți să faci altceva în vreme de criză poți folosi bugetul pentru a arăta valorile companiei. Arată-ți valorile companiei, cel mai bun exemplu este uită-te pe piață și vezi ce se întâmplă cu alte branduri care nu prea îți plac și care totuși fac niște campanii în această perioadă pentru a-și promova valorile brandului. Și dintr-o dată zici, care mă brandul ala nașpa? Păi stai că nu e chiar așa nașpa.

Cum crezi că va arăta promovarea online și comunicarea business-urilor după ce trece pandemia de COVID?

Eu sper din tot sufletul că o să arate ca un mix de marketing foarte bun din care amprenta digitală, adică prezența business-ului în online să fie extrem de bine făcută, pentru că așa cum ne-a învățat criza, de multe ori doar pe aia poți să o folosești, doar din prezența online poți să obții beneficii. Dar asta nu înseamnă că dintr-o dată se va schimba tot și zicem că gata doar digitalul contează. Nu – mixul de marketing contează în care PR-ul trebuie să facă parte, digitalul trebuie să facă parte și tot ceea ce mai faci tu în ceea ce privește mixul de marketing.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook