Interviu realizat de George Mihalcea

Mai e puțin până când ieși, după 2 luni, din starea de urgență și intri în starea de alertă. Trebuie să știi la ce restricții poți să te aștepți în starea de alertă. Avocatul Codrin Țarălungă, cu 16 ani de experiență în dreptul civil, îți spune acum că doar Parlamentul, și doar prin legi organice, îți mai poate restrânge drepturile și libertățile în starea de alertă de după 15 mai.

Fiind diferită de starea de urgență și reglementată de un act normativ special, nu s-ar mai putea impune aceleași măsuri restrictive ca și pe perioadă stării de urgență dintr-un motiv foarte simplu și anume acela că starea de alertă este o stare cu un caracter preoponderent preventiv, și nu unul restrictiv așa cum este starea de urgență.

Orice restrângere de drepturi și libertăți nu poate fi dispusă decât prin lege organică, respectiv de către Parlamentul României.

În starea de alertă, consider că nu ar putea fi impuse măsuri restrictive similare celor care au fost adoptate în starea de urgență decât dacă se repectă dispozițiile legale, respectiv se adoptă legi organice în acest sens.

Cum se schimbă jobul de avocat după pandemie și, mai ales, în ce măsură se va adapta această profesie mediului online?

Jobul de avocat după pandemie se va schimba în sensul în care, probil, vor exista multe litigii, lumea va dori să se războiască pe diverse contracte, pe diverse situații care le-au afectat activitatea și, desigur, va fi adaptată noilor realități în măsura în care acestea într-adevăr se vor schimba fundamental.

În ceea ce privește transferul activității de avocat în online, personal nu cred că se va întâmpla așa ceva exclusiv ca urmare a acestei pandemii, ci este un trend general. Există doar anumite componente pe care ai putea să le transferi în online, și asta în principal se referă la domeniul consultanței.

Avocații și-au transferat încă de la explozia online-ului activitatea în această formă pentru că este mult mai ușor să transferi informație sau să acorzi consultații în online, lucrările toate se fac în sistem digital, și prin urmare circulația lor este mult mai simplă și, de asemenea, din ce în ce mai multe autorități preferă sau au implementat și mecanisme de furnizarea serviciilor în această modalitate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook