Persoanele nevaccinate sunt de 20 de ori mai predispuse să moară din cauza Covid-19, demonstrează noile date din Texas

Persoanele nevaccinate sunt de 20 de ori mai predispuse să moară din cauza Covid-19, demonstrează noile date din Texas

În cursul lunii septembrie, texanii care nu au fost vaccinați împotriva Covid au avut o probabilitate de 20 de ori mai mare de a muri din cauza complicațiilor legate de boală și de 13 ori mai multe probabilități de a fi testați pozitiv, față de persoanele care au fost complet vaccinate, potrivit unui nou studiu realizat de Departamentul Serviciilor de Sănătate de Stat din Texas. Efectul protector al vaccinării a fost cel mai pronunțat în rândul tinerilor. Din 4 septembrie până pe 1 octombrie, riscul de deces cauzat de Covid-19 a fost de 23 de ori mai mare la persoanele nevaccinate în vârstă de 30 de ani și de 55 de ori mai mare pentru persoanele în vârstă de 40 de ani, în comparație cu cei vaccinați, arată studiul.

În acea perioadă au existat mai puțin de 10 decese cauzate de Covid-19 în rândul persoanelor complet vaccinate cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, comparativ cu 339 de decese în rândul persoanelor nevaccinate din acea grupă de vârstă.

„Toate vaccinurile autorizate împotriva Covid-19 în Statele Unite sunt extrem de eficiente în protejarea oamenilor împotriva înfectării sau dezvoltării formelor grave de Covid-19, inclusiv a celor infectați cu Delta și alte variante cunoscute”, se arată în studiu. „Datele din lumea reală din Texas arată clar aceste beneficii.”

Se confirmă ce știam deja

Examinând o perioadă mai lungă, între 15 ianuarie și 1 octombrie a acestui an, studiul arată că, în cazul persoanelor nevaccinate, probabilitatea de a cotracta SARS-Cov-2 este de 45 de ori mai mare decât în cazul persoanelor complet vaccinate.

Studiul din Texas a analizat rapoarte electronice de laborator, certificate de deces și dosare de imunizare de stat. Este prima analiză statistică a statului asupra impactului vaccinării anti-Covid-19.

„Analiza cuantifică ceea ce știm de luni de zile”, spune dr. Jennifer Shuford, epidemiolog-șef de stat. „Vaccinurile împotriva Covid-19 fac o treabă excelentă în a proteja oamenii împotriva îmbolnăvirii și a decesului. Vaccinarea rămâne cel mai bun mod de a te proteja pe tine și pe cei apropiați.”

Aproximativ 15,6 milioane de texani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19, într-un stat cu aproape 30 de milioane, potrivit datelor statului.

Sursa: Dallas News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook