Parlamentul European adoptă certificatul Covid, care va facilita circulația în UE de la 1 iulie

Parlamentul European adoptă certificatul Covid, care va facilita circulația în UE de la 1 iulie

Parlamentul European aprobă prin vot reglementările referitoare la Certificatul Verde Digital, care va facilita libera circulație în spațiul european de la 1 iulie. Pașaportul Covid va fi eliberat gratuit, va cuprinde un cod QR și va fi disponibil în format digital sau pe hârtie.

„Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul Covid-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Programul are o valabilitate de 12 luni.

Certificatul nu este considerat un document de călătorie și nu reprezintă o condiție pentru a beneficia de libera circulație.

Tările UE nu pot impune restricții suplimentare deținătorilor de certificate (carantina, autoizolarea sau testare), „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

„Certificatul digital al UE privind COVID va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul”, spune președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook