Pandora Papers: Zeci de lideri mondiali sunt acuzați de evaziune fiscală efectuată prin intermediul conturilor offshore. Printre ei, doi politicieni români

Pandora Papers: Zeci de lideri mondiali sunt acuzați de evaziune fiscală efectuată prin intermediul conturilor offshore. Printre ei, doi politicieni români

Mai mulți lideri mondiali, inclusiv premierul ceh, regele Iordaniei sau președinții din Kenya și Ecuador, au ascuns active în companii offshore, cu scopul de a face evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de jurnaliștii de investigație ai Consorțiului Internațional (ICIJ). Doi politicieni români se numără printre cei implicați în noul scandal, însă numele lor nu au fost date momentan publicității. 100 de cetățeni români sunt menționați în documente.

Ancheta denumită „Pandora Papers”, pentru care au colaborat aproximativ 600 de jurnaliști, se bazează pe aproximativ 11,9 milioane de documente, care provin de la 14 companii de servicii financiare care au descoperit peste 29.000 de companii offshore. Conform documentelor, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a creat cel puțin 30 de companii offshore în țări sau teritorii cu impozitare favorabilă.

Prin intermediul acestor entități el a cumpărat 14 proprietăți de lux în SUA și Marea Britanie, cu peste 106 milioane de dolari. În ceea ce îl privește pe primul-ministru ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în companii de tip shell care au fost folosite pentru finanțarea achiziției Château Bigaud, o proprietate situată în Mougins, în sudul Franței.

„Nu am făcut niciodată nimic ilegal sau rău intenționat”, reacționează Babis pe contul său de Twitter, „dar asta nu îi împiedică să încerce să mă denigreze și să influențeze alegerile parlamentare cehe”, planificate vineri și sâmbăta viitoare.

336 de lideri și politicieni

Președintele ecuatorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi cu sediul în Statele Unite, în Dakota de Sud. În total, ICIJ a stabilit legături între active offshore și 336 de directori și politicieni de vârf, care au înființat aproape 1.000 de companii, dintre care mai mult de două treimi se află în Insulele Virgine Britanice.

„Arată că oamenii care ar putea pune capăt fenomenului offshore, de fapt, beneficiază de el”, spune directorul ICIJ, Gerard Ryle, într-un videoclip publicat duminică . „Vorbim despre miliarde de dolari.”

Pentru Maira Martini, cercetător la ONG Transparency International, această investigație oferă noi „dovezi clare că industria offshore joacă rolul corupției și al criminalității financiare, în timp ce obstrucționează justiția”. „Modelul economic” bazat pe secretul financiar „nu poate continua”.

Shakira și Dominique Strauss-Kahn

Printre personalitățile expuse se numără cântăreața columbiană Shakira, modelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar. De asemenea, apar și numele fostului premier britanic Tony Blair, care a finalizat achiziția de bunuri imobile în Londra printr-o companie din străinătate, și a fostului ministru francez Dominique Strauss-Kahn.

Fostul director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) a canalizat câteva milioane de dolari în taxe de consultanță către mai multe companii, conform documentelor examinate de ICIJ. În majoritatea țărilor, aceste fapte nu pot fi urmărite. Dar în cazul liderilor, ICIJ compara discursul anticorupție susținut de unii dintre ei cu investițiile lor în paradisuri fiscale.

Președintele kenyan Uhuru Kenyatta și-a afirmat în repetate rânduri hotărârea de a lupta împotriva corupției din țara sa și de a obliga oficialii kenyeni să fie transparenți cu privire la averea lor. Cu toate acestea, potrivit secțiunii „Pandora Papers” dedicată acestuia, șeful statului kenyan are o fundație în Panama, iar mai mulți membri ai familiei sale dețin peste 30 de milioane de dolari în conturi offshore.

Rudele președintelui azer Ilham Aliyev – vizate în mod regulat de acuzații de corupție – au încheiat tranzacții imobiliare opace în Marea Britanie, inclusiv achiziționarea unei clădiri de birouri în valoare de 45 de milioane de dolari pe numele fiului său, Heyder, în vârstă de 11 ani, relatează BBC.

Val de șoc

Înființată în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Rețeaua sa include 280 de jurnaliști de investigație din peste 100 de țări și teritorii, precum și aproximativ 100 de parteneri mass-media. ICIJ a devenit cunoscut la începutul lunii aprilie 2016 odată cu publicarea „Panama Papers”, o anchetă bazată pe aproximativ 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama.

Unda de șoc provocată de această publicație a dus în special la demisia prim-ministrului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson și a șefului guvernului pakistanez Nawaz Sharif.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook