„Pandemia ne-a limitat libertatea!”, spune laureatul Nobel Mario Vargas Llosa, care îi atacă pe politicieni

Mario Vargas Llosa, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2010, a vorbit la festivalul Taobuk, din Taormina. Aici, el a lansat acuzații dure: „Multe guverne s-au folosit de pandemie pentru a limita libertatea și asta e inacceptabil, pentru că acest proces e ireversibil”.

Scriitorul peruvian în vârstă de 84 de ani, care a primit aseară Premiul Taobuk la Teatrul Grec, spune și că „libertatea presei nu trebuie restricționată”, subliniind că „e important să acceptam restricții pe care medicii le stabilesc, dar eu cred că acest lucru poate fi periculos pentru viitorul democrației și al libertăților ”.

Mario Vargas Llosa i-a criticat mai ales pe politicieni: „Nivelul politicienilor a scăzut peste tot în lume. Este un fenomen mondial. De la prima putere până la lumea a treia. Cei mai buni, cei mai deștepți, cei mai educați nu mai vor să aibă nimic de-a face cu politica. Aproape că îi dezgustă, sună ca o activitate coruptă și murdară, una căreia nu merită să îți dedici viața. Deci cei deștepți devin functionari și lasă politica celor mediocrii, celor care nu sunt foarte deștepți. Și asta înseamnă că politica devine tot mai săracă”.

În cele din urmă, scriitorul l-a atacat și pe Donald Trump: „Nu ne-am imaginat niciodată că Statele Unite ar putea ajunge așa de jos, pană la punctul în care să fie conduși de cineva ca Trump. Trump este o persoană mediocră, fără cultură, un imbecil care a condus într-un mod indecent. A condus prin ruperea tuturor alianțelor și asocirea cu dușmanii tradiționali ai Statelor Unite. Președintele SUA a creat o confuzie incredibilă în întreaga lume. Asta este o demonstrație clară că politica a devenit din ce în ce mai mediocră”, a spus Vargas Llosa.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook