OMS: Suntem la mijlocul epidemiei. Unii mor în timp ce alții se comportă ca și cum totul s-a terminat

OMS: Suntem la mijlocul epidemiei. Unii mor în timp ce alții se comportă ca și cum totul s-a terminat
Maria Van Kerkhove, OMS. Foto: AP

Responsabilul pentru gestionarea epidemiei Covid-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Van Kerkhove, atenționează că SARS-Cov-2 nu este încă sub control, mulți oameni considerând în mod eronat că pandemia este aproape terminată. Săptămâna trecută au fost raportate 3,1 milioane de noi cazuri de contaminare și 54.000 de decese în întreaga lume, cifrele reale fiind probabil mult mai mari.

„Situația este încă în dinamică. Nu avem virus sub control”, subliniază epidemiologul american. „Suntem la mijlocul pandemiei. Dar unde la mijloc… încă nu știm, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele pe care le deținem în prezent pentru a ne apropia de final”, adaugă ea. „În unele regiuni avem unități de terapie intensivă și spitale saturate, iar unii pacienți mor în timp ce pe stradă oamenii se comportă ca și cum (epidemia) ar fi complet terminată”.

„Rezultatul este că oamenii mor”

Expertul subliniază, de asemenea, că decesele vizează în mare parte persoanele care nu au fost vaccinate. Potrivit datelor furnizate de state, „rata de spitalizare și deces este de departe ‘cea mai mare’ printre cei care nu au fost vaccinați”, spune ea. Maria Van Kerkhove acuză dezinformarea și concepțiile greșite care circulă pe internet cu privire la Covid-19. „Rezultatul este că oamenii mor”. OMS studiază în prezent evoluția pe care o poate avea pandemia în cele trei până în următoarele 18 luni.

„Încă avem zone în care oamenii nu sunt vaccinați, fie pentru că nu au acces (la vaccinuri), fie pentru că refuză sau nu pot fi vaccinați și putem vedea încă focare”, menționează ea. Van Kerkhove avertizează că SARS-Cov-2, chiar dacă în cele din urmă va fi ținut sub control, este aici pentru a rămâne. „Posibilitatea eradicării virusului la nivel global s-a pierdut de la început. S-a pierdut pentru că nu am atacat la nivel global acest virus cât mai energic posibil”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook