OMS prezice un al treilea val epidemic, care va debuta la începutul anului viitor. „Reacția Europei a fost incompletă”

OMS prezice un al treilea val epidemic, care va debuta la începutul anului viitor. „Reacția Europei a fost incompletă”

Trimisul special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), David Nabarro, prezice un al treilea val al epidemiei de coronavirus, ce ar urma să pornească la începutul anului 2021, în cazul în care guvernele reproduc ceea ce el numește „o greșeală față la al doilea val epidemic”.

Într-un interviu oferit unui grup de ziare elvețiene, dr. Nabarro spune că guvernele europene nu au reușit „să dezvolte infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au stăpânit primul val”.

„Astăzi ne confruntăm cu un al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val, la începutul anului viitor”, continuă britanicul, care insistă asupra implementării la nivel local a sistemelor de urmărire a cazurilor confirmate, pentru a putea rupe foarte repede lanțurile contaminării.

Oamenii trebuie supravegheați foarte atent pentru a afla cine este infectat”, adaugă el, îndemnând să se respecte izolarea.

De asemenea, el compară situația din Elveția, unde oficialii au autorizat practicarea schiului (cu obligația de a purta mască la teleschi), cu comportamentul din țările asiatice, cum ar fi Coreea de Sud.

Elveția, a spus el, ar putea ajunge la „un nivel foarte ridicat al îmbolnăvirilor și deceselor”.

În Asia, adaugă el, măsurile de izolare nu au fost relaxate prematur.

„Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă măsuri care împiedică virusul. Mențin distanța, poartă măști, se izolează atunci când sunt bolnavi, se spală pe mâini și dezinfectează suprafețele. Aceste gesturi protejează persoanele vulnerabile”.

„Trebuie să așteptăm până când numărul cazurilor este redus și rămâne scăzut”, continuă David Nabarro. „Reacția Europei a fost incompletă”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook