OMS: Prea mulți tineri „lasă garda jos în fața Covid” și sunt responsabili pentru o parte dintre noile contaminări

OMS: Prea mulți tineri „lasă garda jos în fața Covid” și sunt responsabili pentru o parte dintre noile contaminări

Potrivit OMS, relaxarea măsurilor de prevenție i-a făcut pe adulții tineri să nu respecte normele elementare în perioada de vară, făcându-i responsabili pentru o parte dintre noile contaminări.

Tinerii „nu sunt invincibili” în fața Covid-19, a avertizat joi directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Prea mulți dintre ei „lăsa garda jos” în fața Covid-19, ducând astfel la creșterea circulației virusului, a adăugat el.

„Am spus-o și o spunem din nou: tinerii pot fi infectați, tinerii pot muri, tinerii pot transmite virusul”, a declarat acesta, îndemnându-i să „ia aceleași precauții ca și ceilalți pentru a se proteja de virus și pentru a-i proteja pe ceilalți.”.

„Tinerii ar trebui să fie în fruntea schimbării, ar trebui să ajute la implementare noilor atitudini sociale impuse de pandemie – distanțarea fizică, spălarea mâinilor, purtarea unei măști când distanțarea este imposibilă…” – a insistat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Un virus periculos, chiar și pentru tineri

Covid-19, în formele sale severe, afectează mai ales persoanele în vârstă sau pe cele care suferă deja de alte patologii, dar până și în formele sale moderate, „poate afecta multe organe. Nu știm care este impactul pe termen lung „, a avertizat managerul pentru situații de urgență din cadrul OMS, dr. Michael Ryan.

Covid-19 „provoacă inflamația plămânilor, dar s-a constatat că acest proces inflamator se poate extinde și asupra sistemului cardiovascular, în sânge, inimă, în alte organe.”, a spus el.

„Nu-ți asuma riscuri nechibzuite. În prezent, riscurile nu pot fi cuantificate în mod clar”, a insistat.

Discoteci și baruri de noapte implicate

Au fost observate focare de coronavirus în țările europene unde tinerii aflați în vacanță merg în baruri sau organizează petreceri pe plajă. Discotecile și barurile de noapte sunt „amplificatoare ale transmiterii virusului”, a subliniat un alt oficial OMS, Maria Van Kerkhove.

„Se pare că revenirea epidemiei în unele țări se datorează în parte tinerilor care lasă garda jos în timpul verii din emisfera nordică”, a menționat directorul general al organizației.

În Canada, persoanele sub 39 de ani constituie o majoritate clară de noi cazuri de Covid-19, au avertizat autoritățile canadiene weekendul trecut. Și în Franța s-a remarcat săptămâna trecută un număr mare de contaminări în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-44 de ani.

Pandemia a ucis aproape 670.000 de oameni în întreaga lume și peste 17 milioane de cazuri au fost diagnosticate de la sfârșitul lunii decembrie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook