OMS oferă despăgubiri celor care dezvoltă efecte adverse grave în urma vaccinării anti-Covid

OMS oferă despăgubiri celor care dezvoltă efecte adverse grave în urma vaccinării anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convenit asupra unui plan de compensare privind efectele secundare grave raportate de persoanele vaccinate anti-Covid în 92 de țări subdezvoltate, care fac parte din strategia COVAX. Programul, despre care OMS a spus că este primul și singurul mecanism de compensare care funcționează la scară internațională, va oferi persoanelor eligibile „un proces rapid, echitabil, robust și transparent”.

„Prin furnizarea unei compensații forfetare, programul COVAX își propune să reducă semnificativ nevoia de a recurge la instanțele de judecată, un proces care s-ar putea dovedi lung și costisitor”, arată comunicatul emis de OMS.

Întrebările referitoare la modul în care ar putea fi soluționate cererile de despăgubire în cazul efectelor secundare grave generate de vaccinul anti-Covid au fost o preocupare pentru mai multe state care obțin serurile prin intermediul planului COVAX.

Țările care își finanțează singure contractele de achiziție își planifică, de asemenea, propriile programe de răspundere.

Planul convenit de OMS, aflat în discuție de câteva luni, este conceput pentru a acoperi efectele secundare grave legate de orice vaccin distribuit prin COVAX până la 30 iunie 2022, către economiile eligibile ale COVAX Advance Market Commitment (AMC) – un grup de 92 de state mai sărace (majoritatea țări africane sau din Asia de Sud-Est).

Cererile pot fi făcute prin portalul www.covaxclaims.com începând cu 31 martie 2021, a spus OMS.

Seth Berkley, director executiv al alianței pentru vaccinuri GAVI, care coordonează programul COVAX, a declarat că acordul privind fondul de compensare este „un impuls masiv”, care are drept scop asigurarea unui acces global echitabil la vaccinurile COVID-19.

„Ajută producătorii să deruleze campania mai rapid și reprezintă un beneficiu cheie pentru guvernele cu venituri mici, care achiziționează vaccinuri prin COVAX”, a spus Berkley.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook