OMS încurajează cercetarea medicamentelor naturiste împotriva Covid-19

OMS încurajează cercetarea medicamentelor naturiste împotriva Covid-19
Foto: Președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, promovează un medicament naturist împotriva Covid-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat sâmbătă că încurajează cercetarea medicamentelor naturiste împotriva Covid-19 și a altor epidemii. Experții din cadrul OMS, împreună cu alte două organizații, au „aprobat un protocol pentru studiile clinice de fază 3 cu medicamente pe bază de plante pentru Covid-19”.

„Studiile clinice de fază 3 sunt esențiale pentru a evalua pe deplin siguranța și eficacitatea unui nou produs medical”, a spus OMS. „Dacă un produs medicamentos tradițional se dovedește a fi sigur, eficient și de calitate, OMS va recomanda o producție locală pe scară largă”, a specificat un oficial al OMS Africa, Dr. Prosper Tumusiime.

Cei doi parteneri ai OMS sunt Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Comisia pentru Afaceri Sociale a Uniunii Africane. Acestea sunt grupate într-un comitet regional de experți în medicina tradițională pentru Covid-19.

„Artemisia”

Epidemia a reînviat dezbaterea privind medicamentele tradiționale din Africa. Madagascar a livrat mai multor țări africane loturi de băuturi pe bază de artemisia, o plantă cu efect terapeutic recunoscut împotriva malariei, prezentată de președintele Andry Rajoelina ca fiind eficientă împotriva Covid-19.

„Guvernele noastre (africane) și-au luat în anii 2000 angajamentul (…) de a trata remediile tradiționale ca pe celelalte medicamente, prin supunerea lor la studii”, a declarat managerul regional al OMS, dr. Matshidiso Moeti. „Recomand ca aceste rezoluții (…) să fie respectate”, a adăugat ea, „trăim vremuri dificile, pot înțelege nevoia de a găsi soluții, dar încurajez respectul pentru procesele științifice asupra cărora guvernele noastre sunt angajate”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook