OMS critică statele care nu impun restricții: „Se joacă cu focul”

OMS critică statele care nu impun restricții: „Se joacă cu focul”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății salută „veștile încurajatoare” legate de vaccinului Covid-19, dar asigură că „nu este momentul pentru satisfacție”.

„Este un virus periculos, care poate ataca toate sistemele corpului. Țările care lasă virusul să circule liber se joacă cu focul”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. „Continuăm să primim știri încurajatoare cu privire la vaccinuri și rămânem cu precauție optimiști în ceea ce privește posibilitatea ca noile instrumente să sosească în următoarele luni”, a spus el.

Anunțul companiei americane Moderna, legat de vaccinul cu eficiență de aproape 95%, aduce o nouă speranță în lume, unde mai multe țări, în special în Europa, continuă să adopte restricții în fața epidemiei în creștere.

„Împins la limită”

Șeful OMS a spus că este „extrem de îngrijorat de creșterea numărului de cazuri din unele țări”.

„Mai ales în Europa și America, cei care lucrează în domeniul sănătății și sistemele de sănătate sunt împinși la limită”, a spus el.

„Lucrătorii din domeniul asistenței medicale de primă linie sunt tensionați de luni de zile. Sunt epuizați. Trebuie să facem tot ce putem pentru a-i proteja, mai ales în acest moment în care virusul este în creștere și pacienții umplu paturile de spital”.

„Acționează rapid”

Șeful OMS a subliniat că agenția sa a constatat că „țările care au investit în depistarea cazurilor, îngrijirea, izolarea, investigarea focarelor, screening adecvat cu rezultate rapide, cercetări pentru contacte și carantină, se confruntă cu mult mai puține probleme”.

„Nu există nicio scuză pentru inacțiune. Mesajul meu este foarte clar: acționează rapid, acționează acum, acționează decisiv”, a spus el”. „Cel mai rapid mod de a redeschide economia este de a bate virusul”, a spus el.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook