O pacientă a decedat după un transplant de plămâni infectați cu Covid-19

O pacientă a decedat după un transplant de plămâni infectați cu Covid-19

Medicii americani spun că o femeie din Michigan a decedat toamna trecută, la două luni după ce a primit un transplant de plămâni de la un donator infectat cu coronavirus (nu avea simptome iar testul RT-PCR a dat rezultat negativ). Oficialii Universității Michigan Medical School menționează că este primul caz de transmitere printr-un organ infectat raportat în SUA.

Unul dintre chirurgii care au realizat operația a dezvoltat o formă simptomatică de Covid, dar s-a vindecat ulterior.

Incidentul pare a fi unul izolat – sigurul caz confirmat din cele aproximativ 40.000 de transplanturi realizate în 2020. Dar specialiștii avertizează asupra importanței de a testa donatorii, prin probe prelevate din plămâni, nas și gât.

„Cu siguranță că nu am fi folosit plămânii dacă rezultatul testului Covid ar fi fost pozitiv”, spune dr. Daniel Kaul, directorul secției de transplanturi de la Spitalul din Michigan, care este și co-autor al raportului realizat pe baza acestui caz, publicat în American Journal of Transplantation.

Plămânii au fost prelevați de la o femeie care a suferit un accident de mașină și au fost transplantați unei alte femei care suferea o boală cronică a plămânilor. Testele realizate ambelor persoane au avut rezultate negative pentru Covid, dar au fost folosite doar probe din nas și gât.

La trei zile după operație, femeia care a primit plămânii a dezvoltat febră, dificultăți de respirație, iar screening-ul a arătat o infecție pulmonară. Medicii au decis să refacă testul Covid, iar rezultatul a fost pozitiv.

Investigații amănunțite

Un nou test Covid a fost efectuat asupra donatoarei, folosind probe din nas și gât, la 48 de ore după prelevarea plămânilor. Rezultatul a fost din nou negativ. Medicii au analizat apoi o mostră de lichid obținută înainte de transplant, care a confirmat că donatoarea era infectată.

Starea pacientei s-a deteriorat, în ciuda eforturilor medicilor, care i-au administrat tratamentele aprobate pentru tratarea Covid-19. La 61 de zile după transplant, femeia a decedat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook