O nouă mutație a coronavirusului se răspândește alarmant în toată Europa. Provine de la lucrătorii sezonieri din Spania

O nouă mutație a coronavirusului se răspândește alarmant în toată Europa. Provine de la lucrătorii sezonieri din Spania

O variantă a coronavirusului care provine de la lucrătorii agricoli spanioli s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 din mai multe țări – și mai mult de 80% în Marea Britanie.

O echipă internațională de oameni de știință care a urmărit virusul prin mutațiile sale genetice a descris răspândirea extraordinară a variantei, numită 20A.EU1, într-o lucrare de cercetare care va fi publicată joi.

Studiul sugerează că persoanele care se întorceau din vacanță în Spania au jucat un rol cheie în transmiterea virusului în toată Europa, ridicând întrebări dacă al doilea val care străbate continentul ar fi putut fi redus printr-o îmbunătățire a testării în aeroporturi și alte locuri de transport.

Deoarece fiecare tulpină are propria sa semnătură genetică, ea poate fi urmărită până la locul de origine.

„De la răspândirea 20A.EU1, pare clar că măsurile [de prevenire a răspândirii virusului] în vigoare nu au fost deseori suficiente pentru a opri transmiterea”, a declarat Emma Hodcroft, geneticiană la Universitatea din Basel și conducătoarea studiului care nu a fost încă publicat într-un jurnal evaluat de colegi.

Echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc acum să examineze comportamentul acestei variante pentru a stabili dacă poate fi mai letală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.

Dr. Hodcroft a subliniat că nu există „nicio dovadă că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.

Ea a subliniat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nicio versiune a SARS-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior. „Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică atât timp cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea.

Echipele lucrează cu laboratoarele de virologie pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială, în „proteina spike” pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.

Toți virușii dezvoltă mutații – modificări ale literelor individuale ale codului lor genetic – care se pot grupa în noi variante și tulpini. A fost identificată o altă mutație în SARS-Cov-2, numită D614G, care se crede că face virusul mai infecțios.

Joseph Fauver, epidemiolog la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în cercetarea publicată joi, a declarat: „Avem nevoie de mai multe studii de acest gen pentru a găsi mutații care s-au transmis la frecvență ridicată în populație și apoi să le studiem pentru a vedea dacă fac virusul mai transmisibil”.

Noua variantă, care are șase mutații genetice distincte, a apărut în rândul lucrătorilor agricoli din nord-estul Spaniei în iunie și s-a deplasat rapid prin populația locală, potrivit studiului.

Tanja Stadler, profesor de evoluție computațională la ETH Zurich, care face parte din proiect, a spus că analiza probelor de virus prelevate din toată Europa în ultimele săptămâni a arătat că acestea au fost derivate din aceeași variantă.

„Putem vedea că virusul a fost introdus de mai multe ori în mai multe țări și multe dintre aceste introduceri s-au răspândit în cadrul populației”, a spus prof. Stadler.

Iñaki Comas, șeful consorțiului SeqCovid-Spania care studiază virusul și coautor al studiului, a adăugat: „O variantă, ajutată de un eveniment inițial de super-răspândire, poate deveni rapid dominantă”.

„Comportamentul riscant” al turiștilor din Spania – cum ar fi ignorarea recomandărilor privind distanțarea socială – care „continuă să aibă un astfel de comportament si acasă” au ajutat la răspândirea noii variante.

Cercetarea a arătat că noua tulpină a reprezentat mai mult de opt din 10 cazuri în Marea Britanie, 80% din cazuri în Spania, 60% în Irlanda și până la 40% în Elveția și Franța.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook