O nouă armă împotriva Covid. MIT dezvoltă maștile care ucid virusul cu ajutorul temperaturilor ridicate

O nouă armă împotriva Covid. MIT dezvoltă maștile care ucid virusul cu ajutorul temperaturilor ridicate

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) dezvoltă un nou tip de mască, ce are ca element de noutate o plasă de cupru încălzită, dobândind astfel capacitatea de a ucide virusul înainte ca acesta să pătrundă în organism.

Fluxul de aer trece prin această plasă, iar particulele potențial virale sunt încetinite și eliminate de temperaturile înalte. Astfel de obiecte de protecție pot fi folosite de lucrătorii din domeniul medical, dar și de civili, acolo unde distanțarea nu este posibilă.

„Este un concept cu totul nou, o mască neconvențională, care nu are ca funcție principală blocarea virusului. Lasă virusul să treacă, încetinindu-l și dezactivând încărcătura virală”, spune Michael Strano, profesor la MIT.

Deocamdată există câteva prototipuri ale măștii, care vor intra în faza de testare curând.

Distrugerea virusurilor cu ajutorul temperaturilor înalte

Cercetătorii conduși de Strano au demarat proiectul în luna martie, când au început să analizeze rapoarte științifice legate de tipurile de măști deja create. Au descoperit că niciuna nu era concepută pentru a ucide virusurile prin încălzire.

„Măștile pe care le purtăm în prezent au capacitatea de a reține o parte din încărcătura virală. Ele oferă protecție, dar nu s-a gândit nimeni cu adevărat la dezactivarea virusului prin sterilizarea fluxului de aer. Asta mă surprinde”, spune Strano.

Plasa de cupru reprezintă soluția optimă pe care au găsit-o oamenii de știință, care au realizat mai multe modele matematice pentru a determina temperatura ideală de care este nevoie pentru a ucide virusul. La 90 de grade Celsius, particulele virale sunt distruse. Masca dispune de o mică baterie și un încălzitor termoelectric, la exterior fiind acoperită cu neopren, un material care previne supraîncălzirea acesteia.

„Aerul este răcit după ce procesul de dezactivare a virusului este finalizat, astfel încât masca să poată fi folosită în mod confortabil și sigur.”, arată cercetătorii.

Principalul avantaj al unei astfel de măști este că nu trebuie aruncată sau spălată după purtare, pentru că virusul a fost deja ucis, nu doar filtrat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook