„O izolare totală e catastrofală” – Premierul francez, Jean Castex

„O izolare totală e catastrofală” – Premierul francez, Jean Castex

Premierul francez, Jean Castex: „La nivel economic și social, o izolare totală e catastrofală, inclusiv pentru sănătatea psihologică a unora dintre concetățenii noștri”.

Ceea ce trebuie evitat, mai presus de toate, este o izolare generală”, o măsură care ar fi „catastrofală” la nivel economic și social, a declarat sâmbătă, pentru cotidianul Nice Matin, premierul Jean Castex, pe tema „epidemiei de Covid-19”.

„Știm acum ce produce: o astfel de măsură rupe progresia epidemiei, desigur, dar, la nivel economic și social, este catastrofală, inclusiv pentru sănătatea psihologică a unora dintre concetățenii noștri”. „Prioritatea este în continuare prevenirea”, insistă Jean Castex, negând că acest termen de izolare este „un cuvânt tabu” și liniștitor cu privire la răspândirea virusului.

„Ne vom adapta”

„Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, testele pozitive rămân la medii scăzute comparativ cu țările din jurul nostru. Iar spitalizările rămân la un nivel controlat”.

Dacă trebuie să existe o re-izolare, „poate fi realizată pe zone”, a precizat primul ministru: „Ne vom adapta”. „Pentru a lupta împotriva acestei pandemii, există lucruri simple, numite gesturi de prevenție, până în ziua în care va fi găsit un vaccin”, conchide premierul.

Ministrul sănătății solicită vigilență

„În timpul campaniilor masive de testare”, observăm „că pacienții sunt tineri, mai tineri decât în valul precedent. Rata asimptomaticilor este extrem de mare„, a declarat ministrul. „Asta se întâmplă în special în regiunea pariziană, unde vedem că vin tineri care au fost infectați fără ca noi să știm cum”, continuă Olivier Véran.

Persoanele vulnerabile și persoanele în vârstă au păstrat, fără îndoială, un nivel ridicat de prudență, în timp ce tinerii sunt mai puțin atenți”, susține el. „Este ceea ce vedem în special în cadrul adunărilor festive și mai ales ale celor familiale, care devin focare” (cazuri grupate). În plus, creșterea numărului de teste duce în mod automat la creșterea cazurilor detectate.

Chiar dacă spune că înțelege „perfect nevoia lor de a schimba aerul și de a respira”, el solicită „tinerilor să fie vigilenți”, menționând că în Catalunia „mulți tineri au fost infectați și virusul a sfârșit prin a se răspândi foarte mult”. El precizează că la un număr de teste „care se apropie de 500.000 pe săptămână”, rata celor pozitive este „de 1 până la 1,5 la sută”.

Sursa: Le Point
Vezi aici articol complementar subiectului

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook