Număr record de sportivi LGBT la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 172 de gay, lesbiene, transgenderi sau non-binari

Număr record de sportivi LGBT la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 172 de gay, lesbiene, transgenderi sau non-binari

172. Acesta este numărul de sportivi gay, lesbiene, bisexuali, transgender, gay și non-binari care participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, conform site-ului Outsports.com. De trei ori mai multi decât în timpul ultimelor olimpiade de la Rio din 2016.

Pentru prima dată, sportivii au cerut să fie incluși în aceasta categorie. Dintre acești sportivi, unii au luat cuvântul și au purtat simbolic lupta pentru drepturile LGBT.

Mesajul curajos al sportivilor polonezi

După ce a primit medalia de argint alături de echipa sa, alergătoarea poloneză Katarzyna Zillmann a luat microfonul și i-a mulțumit prietenei sale canadiene. „Știu că îi voi ajuta pe ceilalți”, a declarat ea pentru revista poloneză SportoweFakty.

Înainte de startul competiției internaționale, un alt polonez și-a exprimat angajamentul față de drepturile LGBT din Polonia. Campioana poloneză la skeet, Aleksandra Jarmolińska, a anunțat căsătoria cu logodnica ei, anticipând întoarcerea ei de la Tokyo, într-un videoclip postat pe contul de Instagram Miłość Nie Wyklucza („Dragostea pentru toți”) care militează pentru dreptul la căsătorie al persoanelor LGBT din Polonia.

În timpul ceremoniei de deschidere, Aleksandra Jarmolińska a apărut cu o mască care înfățișa culorile curcubeului, cu referire la steagul care simbolizează comunitatea LGBT. Lozincile și actele simbolice ale acestor două sporturi sunt cu atât mai importante cu cât guvernul țării de origine a luat măsuri discriminatorii impotriva lor, precum instaurarea de „zone libere de „LBGT” pentru a proteja identitatea creștină”.

Echipa olandeză de hochei feminin își arată sprijinul

Înainte de victoria lor împotriva Africii de Sud, fiecare membru al echipei feminine de hochei din Olanda și-a arătat sprijinul față de persoanele LGBT și a diversitatii printr-o demonstrație pe teren. Au format o inima stând cu mâinile la spate.

„Respectul și acceptarea sunt două dintre valorile fundamentale ale echipei noastre, respectul și acceptarea oamenilor de toate rasele, genurile, mediile etnice, sexualitatea, abilitățile și vârstele”, a declarat echipa într-o postare pe Instagram. „Ne străduim să ne dezvoltăm și să ne educăm continuu pentru a deveni schimbarea pe care dorim să o vedem în lume.”

Tom Daley, medaliat cu aur și „mândru”

În 2013, campionul olimpic Tom Daley a anunțat că are un partener bărbat și că „nu ar putea fi mai fericit” – atunci erau doar 23 de olimpici homosexuali printre cei peste 10.000 de participanți la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

Sunt mândru să spun că sunt gay și campion olimpic.

La Tokyo, după victoria la salt sincronizat de 10 metri în lungime, britanicul a spus că este „mândru că este homosexual și campion olimpic”.

„Când eram mai tânăr, am crezut că nu voi ajunge niciodată ceva în viață, din cauza a ceea ce eram. Faptul că sunt campion olimpic arată că se poate sa reusim”, explică el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook