Nu mai folosi expresii ca „ești o vacă” sau „ești un porc”. Vei jigni animalele, spune PETA

Nu mai folosi expresii ca „ești o vacă” sau „ești un porc”. Vei jigni animalele, spune PETA

Nu mai spune „porcule”, ci „ești respingător”. Acesta este mesajul organizației pentru drepturile animalelor PETA. La început poate părea ciudat, dar PETA se justifică spunând că acest tip de limbaj are, de fapt, un impact concret asupra concepției noastre despre lumea animală.

„Respinge limbajul suprematist”

Pe Twitter, asociația explică faptul că alegerea vocabularului poate „crea o lume mai incluzivă sau perpetua opresiunea”. Astfel, „folosirea unui animal ca insultă întărește mitul conform căruia oamenii sunt superiori celorlalte animale și că este corect să le batjocoresti”. „Apărati justiția prin respingerea limbajului suprematist”, cere PETA, care se încadrează în logica sa de luptă împotriva specismului, și anume ideea că specia umană ar fi superioară celorlalte animale.

Pentru a oferi o idee mai concretă despre ce trebuie făcut, asociația prezintă câteva exemple. De exemplu, nu ar trebui să mai spui că cineva este „porc” dacă este murdar, ci pur și simplu spui că este „dezgustător”. Dacă o persoană nu face nimic în timpul zilei, ar fi nepotrivit să o numim „leneșă”, ci îi spunem „că stă degeaba”.

Inițiativa PETA a strâns deja peste 6.000 de like-uri, dar a provocat totuși un anumit scepticism în rândul utilizatorilor de internet, chiar și ostilitate. O femeie crede că ar fi inutil, deoarece animalele nu înțeleg cuvintele, dar PETA răspunde: „Dacă crezi în egalitate și dreptate, nu este dificil să înțelegi că dacă folosești un nume de animal pentru a insulta o persoană vei agrava suferința animalului. Toată suferința provocată animalelor este înrădăcinată în concepția greșită că sunt inferioare nouă și nu merită respect”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook