NU coronavirusul ne va distruge! Căldura și umiditatea o vor face

NU coronavirusul ne va distruge! Căldura și umiditatea o vor face
de Iulia Maria Pârlea

Un nou studiu dezvăluie că o mare parte a planetei se confruntă din ce în ce mai mult cu atacuri fatale de căldură și umiditate.

Schimbările climatice sunt sub ochii tuturor de ceva vreme, dar coronavirusul ne-a făcut să uităm de asta.

Recent, un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Columbia a identificat mii de evenimente extreme, toate simptomele unei adevărate „febre” care afectează întreaga planetă și care vor avea repercusiuni grave asupra vieții.

Potrivit studiului, numărul de evenimente de umiditate și căldură, potențial fatale, s-a dublat între 1979 și 2017 și crește atât în ceea ce privește frecvența, cât și intensitatea. Astfel de evenimente, care sunt în creștere la nivel mondial, ar putea amenința supraviețuirea umană. Pentru oamenii de știință există deja semne ale celor mai grave situații privind consecințele încălzirii globale.

Cercetătorii au identificat mii de focare nedetectate anterior în anumite părți din Asia, Africa, Australia, America de Sud și America de Nord.

Evenimente repetate au avut loc în mare parte în India, Bangladesh și Pakistan, în nord-vestul Australiei și de-a lungul coastelor Mării Roșii și a Golfului Mexic din California. Cele mai ridicate simptome potențial fatale au fost identificate de 14 ori în orașele Dhahran / Damman, în Arabia Saudită; Doha, Qâtar; și Ras Al Khaimah, Emiratele Arabe Unite, care implică peste 3 milioane de oameni. Au fost afectate și părți din sud-estul Asiei, sudul Chinei, Africa subtropicală și Caraibe.

Până acum, focarele au fost limitate la zonele localizate și au durat doar câteva ore, dar sunt în creștere.

Amestec letal de căldură și umiditate

Conform studiului, în timp, schimbările climatice pot determina căldura și umiditatea să atingă niveluri care nu au mai fost niciodată experimentate de om. Astfel de condiții ar avea potențialul de a devasta economiile și pot depăși limitele fiziologice ale supraviețuirii umane.

„Studiile anterioare au prezis că acest lucru se va întâmpla în câteva decenii, dar se întâmplă chiar acum”, a declarat autorul principal Colin Raymond, care a efectuat cercetarea ca doctor al Universității Columbia.

„Durata acestor evenimente va crește, iar zonele afectate vor crește în corelație directă cu încălzirea globală. S-ar putea să fim mai aproape de un adevărat punct de cotitură în acest sens decât ne-am fi gândit”, a spus Radley Horton, cercetător Lamont-Doherty și co-autor al documentului.

Revenirea febrei galbene

Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de cercetare de la Imperial College London și Universitatea din Tel Aviv, febra galbenă, dar și febra denga și zika  pot deveni frecvente în Europa, până în 2030, din cauza prezenței insectei responsabile pentru acest virus, țânțarul din genul Aedes.

Oceanul Atlantic se schimbă mai mult ca niciodată în ultimii 10.000 de ani

Chiar și oceanele, în special Atlanticul, se schimbă mai mult ca niciodată – cauza este încălzirea globală. Conform unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la University College of London, există o scădere accentuată a planctonului caracteristic apelor mai reci. În special, studiind fosilele găsite în apele adânci, cercetătorii britanici remarcă faptul că schimbările în circulația oceanelor pot schimba ecosistemele Atlanticului că niciodată.

Căldură insuportabilă până în 2070

Climat deșertic ne așteaptă dacă continuăm să producem emisii poluante în ritmul actual.

În următorii 50 de ani, zonele de pe Pământ care găzduiesc o treime din populația umană pot avea temperaturi egale cu cele din zonele calde ale Saharei.

Un nou studiu internațional realizat de oameni de știință din China, Statele Unite și Europa avertizează: dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu scad, acesta este scenariul care ne așteaptă în 2070.

Fără a dori să minimalizăm pandemia, care ne îngrijorează atât de mult astăzi, ar trebui să fim atenți și la alte aspecte care sunt poate mai puțin tangibile, dar pe termen lung foarte periculoase pentru supraviețuirea noastră pe Pământ.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook