„Nu am văzut niciodată o frecvență atât de mare a efectelor secundare pentru un vaccin”, spune șeful secției de boli infecțioase de la Pitié-Salpêtrière

„Nu am văzut niciodată o frecvență atât de mare a efectelor secundare pentru un vaccin”, spune șeful secției de boli infecțioase de la Pitié-Salpêtrière

Șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Pitié-Salpêtrière, din Paris, comentează cele mai recente date făcute publice despre două vaccinuri. „Nu trebuie să ne grăbim”, avertizează profesorul Eric Caumes.

După ce a solicitat mai multă transparență din partea laboratoarelor, profesorul Eric Caumes, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, renumit pentru sinceritate, este îngrijorat de numărul mare de efecte secundare ale vaccinului Pfizer împotriva Covid-19.

Le Parisien: Ați putut accesa publicații științifice despre diferitele vaccinuri?

ERIC CAUMES: Despre unul dintre ele, da! Rezultatele complete ale procesului AstraZeneca tocmai au apărut în The Lancet. Și le voi urmări cu atenție. Laboratorul britanic și-a prezentat datele cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului său într-o revizuire, ceea ce îi conferă valoare științifică, deoarece acestea au fost revizuite, criticate și aprobate de colegi independenți. Aceasta ar trebui să fie regula, dar Pfizer și Moderna și-au anunțat succesul doar prin intermediul comunicatelor de presă. În cariera mea de medic nu am mai văzut asta niciodată! Vă dați seama, încă nu există nicio urmă de publicație științifică. E o nebunie. Din fericire, marți seară, am putut consulta raportul agenției americane de medicamente, realizat din datele transmise de Pfizer, pentru a putea comercializa vaccinul.

Ce spune?

Citind cele 53 de pagini, ceva m-a frapat. Nu am văzut niciodată o frecvență atât de mare de efecte secundare pentru un vaccin! În afară de reacțiile minime datorate injecției, cum ar fi roșeața locală și durerea, alte efecte nedorite sunt identificate la rate relativ ridicate, în special la tineri, după a doua doză. Luați exemplul febrei, poate apărea temporar după o injecție, este clasic. Dar acolo, 15,8% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani au avut 38°C sau mai mult în termen de șapte zile de la a doua injecție. Și 45% au fost nevoiți să ia medicamente pentru febră sau durere. Vorbim și despre 55% dureri de cap, 62% oboseală. Nu se poate, asta este prea mult, poate fi o problemă…

Campania de vaccinare abia a început în Anglia, dar autoritățile deja sfătuiesc pesoanele cu alergii severe să nu se vaccineze cu Pfizer. Ce credeți despre acest lucru?

Sunt surprins, deoarece aceste reacții adverse nu sunt enumerate în documentul Agenției SUA pentru medicamente (FDA), care este singura mea sursă. Acest lucru confirmă faptul că nu trebuie să ne grăbim.

În opinia dumneavoastră, exista un risc pentru populatie?

Este o întrebare prea sensibilă. Totul depinde de echilibrul risc-beneficiu. La persoanele în vârstă, cu risc crescut de a dezvolta forme grave de Covid, aș vaccina pe scară largă cu vaccinurile de la Pfizer și Moderna. Nu și persoanele mai tinere sau persoanele fără comorbidități. Nu numai că există o lipsă de informații, dar aceste injecții bazate pe material genetic (ARN mesager) nu au trecut niciodată de etapa de marketing până acum. Poate că sunt revoluționare, dar vreau dovada fiabilității lor, altfel echivalează cu a acorda o încredere oarbă producătorilor. Astăzi lumea se grăbește. Rezultat: suntem într-o deriva comercială. Pe de altă parte, aș fi cu bucurie imunizat cu cel produs de AstraZeneca sau cu vaccinul chinezesc, pentru care am validat rezultatele.

Ministrul Sănătății a reacționat la comentariile dvs. despre vaccinare, spunând că uneori ați spus „prostii”. Ce îi răspundeti?

Nu sunt surprins să mă alătur celor insultați de ministrul sănătății Véran.

Nu vă este frică să faceți jocul conspiraționiștilor?

Ba da, mi-e frică teribil de asta. De îndată ce părăsești gândirea unică dominantă, ești imediat considerat conspiraționist sau „prost”, așa cum m-a calificat ministrul Sănătății Olivier Véran, în timp ce eu sunt unul dintre cei care susțin că sunt necesare mai multe vaccinuri. Acestea sunt miracolele bolilor infecțioase, cele mai inteligente medicamente, deoarece previn mai degrabă, decât vindecă. Dar eu le spun oamenilor adevărul, altfel nu vor mai avea încredere în noi, în doctori… Mai mult, niciun coleg nu mi-a negat cuvintele sau a spus că am greșit așteptând rezultatele fazei 3, privind eficiența. Suntem într-o lume a ipocriților!

Vă asumați să mergeti împotriva tuturor?

Da, pentru că principala mea grijă este că lucrurile ar putea merge prost cu aceste vaccinuri Covid. Vom fi apoi criticați că am sărit etapele, ni se va spune: ați fost naivi și ați plătit scump pentru aceste doze, fără a ști dacă sunt sigure. Dacă ne vom înșela, întreaga istorie a vaccinologiei va fi discreditată. Astăzi, avem impresia că trebuie să alegem de partea cui să fim. Dar nu este totul negru sau alb, poate fi gri. Acest lucru trebuie spus.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook