Noua Zeelandă a învins coronavirusul. Ridică toate restricțiile de mâine

Noua Zeelandă a învins coronavirusul. Ridică toate restricțiile de mâine

Noua Zeelandă declară încheiată epidemia de coronavirus și elimină toate restricțiile începând de la miezul nopții, mai puțin controalele la graniță. Se numără astfel printre primele țări care iau o asemenea decizie.

Premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern, spune că evenimentele publice sau private, magazinele, restaurantele și transportul în comun își pot relua activitățile fără să mai respecte normele de distanțare socială.

“Credem că am blocat transmiterea coronavirusului pentru moment, dar eliminarea totală nu reprezintă o bornă termporală, ci un efort susținut.”, a spus Ardern jurnaliștilor.

Statul cu cinci milioane de locuitori este la finalul epidemiei, câtă vreme marii giganți economici ca Brazilia, Marea Britanie, India sau SUA încă se luptă pentru a limita extinderea virusului, notează Reuters.

Este efectul celor 75 de zile de restricții, incluzând șapte săptămâni de carantină totală, timp în care majoritatea activităților economice au fost blocate și doar lucrătorilor esențiali le-a fost permis să-și părăsească domiciliile.

Controalele la granită se vor realiza în continuare și toți cei care vor intra în țară vor fi testați, a spus premierul.

În Noua Zeelandă nu mai există niciun caz activ în acest moment, pentru prima dată de când a fost raportată prima infectare, la finalul lunii februarie. Au fost în total 1,154 de persoane testate pozitiv și 22 de victime.

Ardern a spus că a “dansat de bucurie” când a fost informată că nu mai sunt cazuri active, spre surprinderea fiicei ei de doi ani, Neve.

“A fost surprinsă, dar mi s-a alăturat și a dansat alături de mine, fără să știe motivul pe care îl aveam. S-a bucurat, în orice caz.”, s-a amuzat prim-ministrul povestind întâmplarea.

Noua Zeelandă spune că a eradicat, nu doar a stâpânit virusul. Asta înseamnă blocarea transmiterii pentru o perioadă mai lungă de timp după ce ultimul bolnav a fost vindecat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook