Navalnîi, transferat la spital după 20 de zile de greva foamei. Medicii spun că „ar putea muri în orice moment”

Navalnîi, transferat la spital după 20 de zile de greva foamei. Medicii spun că „ar putea muri în orice moment”

Medicii închisorii în care își ispășește pedeapsa liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, au hotărât ca acesta să fie transferat la spital, după 20 de zile în care a făcut greva foamei. Apropiații lui Navalnîi spun că starea lui de sănătate se deteriorează rapid, iar doctorii personali au avertizat zilele trecute că „ar putea suferi un atac de cord în orice moment”.

Administrația penitenciarelor a emis un comunicat în care anunță decizia ca Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, să fie mutat la spitalul unei închisori regionale, dar nu specifică dacă trasferul a fost deja realizat.

Actul oficial menționează că starea politicianului este „satisfăcătoare” și că i-au fost oferite „vitamine”, cu acordul său.

Ivan Zhdanov, președintele Fundației Anti-Corupție inființate de Navalnîi, spune că este „un transfer către același tip de colonie de tortură, dar cu un spital mai mare, unde duc prizonierii grav bolnavi”.

„Putem deduce de aici că starea lui s-a degradat în asemenea măsură încât până și organele de tortură admit asta”, a scris Zhdanov pe Twitter.

Navalnîi a intrat în greva foamei pe 31 martie, ca măsură de protest împotriva refuzului oficialilor penitenciarului de a-i oferi tratament adecvat pentru durerea de spate și picioare. Autoritățile neagă declarațiile politicianului și spun că deținutul a fost bine îngrijit.

Statele Unite au amenințat Rusia că vor exista consecințe dure dacă Navalnîi va deceda într-o închisoare rusească. Miniștrii europeni de Externe vor dezbate situația în cursul zilei de luni.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook