Nava care blochează Canalul Suez a fost pusă pe punctul de plutire, după aproape o săptămână

Nava care blochează Canalul Suez a fost pusă pe punctul de plutire, după aproape o săptămână

Nava-gigant Ever Given, care blochează Canalul Suez, a fost pusă pe punctul de plutire luni și este ancorată în condiții de siguranță, transmite compania de servicii maritime Inchcape. Este încă neclară starea vasului și nu se știe când se va relua traficul.

Nava a eșuat marțea trecută, iar eforturile de a o debloca au durat aproximativ o săptămână. Ever Given a acostat în timp ce intra pe Canalul Suez dinspre Marea Roșie.

Ever Given este unul dintre cele mai mari transportatoare de containere din lume. Este o navă cu o capacitate de 220.000 de tone, de aproape 400 de metri lungime și poate purta 20.000 de containere.

Nava a blocat complet canalul, care susține aproximativ 12% din transportul maritim global. Sute de vapoare așteaptă să intre pe Canalul Suez.

Incidentul a provocat o criză a lanțului de aprovizionare, deja afectat de pandemie. Pierderile estimate se ridică la 9 miliarde de dolari pe zi, potrivit Lloyd’s List.

Problema nu este încă remediată

Va mai dura o perioadă până când traficul va fi complet reluat, spune Tim Huxley, șeful Mandarin Shipping. Iar în momentul în care navele care așteaptă redeschiderea vor ajunge la destinație, porturile vor deveni supraaglomerate.

„De regulă, sunt aproximativ 50 de vase care circulă zilnic pe canal. În acest moment sunt aproximativ 300 care așteaptă, este un blocaj uriaș”, a spus el pentru CNBC.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook