Naomi Osaka explică de ce a purtat măști inscripționate cu numele victimelor de culoare la US Open

Naomi Osaka explică de ce a purtat măști inscripționate cu numele victimelor de culoare la US Open

Naomi Osaka a reușit să poarte toate cele șapte măști până la victoria ei din finala US Open de sâmbătă (12 septembrie), împotriva Victoria Azarenka. Numele a șapte victime de culoare inscripționate pe măștile pe care le-a purtat. Victime ale rasismului și ale violenței poliției.

Ideea i-a venit pe 26 august, după victoria din sferturi la turneul de la Cincinnati. Aflând că jucătorii echipei de basket din Milwaukee au boicotat meciul din play-off împotriva lui Orlando pentru a protesta după violentele poliției împotriva lui Jacob Blake, decide să facă același lucru.

Aduce lupta împotriva rasismului pe terenul de tenis

„Ca femeie de culoare, simt că există probleme mult mai mari decât evoluția mea pe terenul de tenis, probleme care necesită o atenție imediată”, a scris ea pe Twitter, după ce a luat decizia.

Si adăuga: „Nu mă aștept să se întâmple ceva drastic dacă nu joc, dar dacă pot să lansez o dezbatere într-un sport care e predominant alb, consider că e un pas înainte în direcția corectă.”.

Acțiunea ei puternică și fără precedent, aclamată de mulți jucători, îi obligă pe organizatori să se solidarizeze la rândul lor, oprind turneul pentru o zi.

Protest în Minneapolis

Perioada de izolare, impusă în primăvară din cauza pandemiei de coronavirus, a fost crucială pentru ea atât ca cetățean care trăia în vremuri dificile, cât și ca jucătoare care s-a străduit să se ridice la înălțimea așteptărilor după succesul său la US Open 2018 și Australian Open 2019.

„Cred că dacă reușesc să mă afirm puțin mai mult, asta ar putea schimba lucrurile”, a mărturisit cea care a fost unul dintre primii sportivi care și-au declarat furia după moartea lui George Floyd, mergând chiar să demonstreze la Minneapolis, unde a avut loc tragedia.

La US Open, nu a renunțat la angajamentul său, indiferent dacă era vorba de a evidenția violența rasială sistemică sau de a afișa numele unei victime pe masca ei neagră.

„Tot ce am făcut afară, am vrut să fac și pe teren. Am avut voința de a câștiga pentru că vreau ca oamenii să vorbească despre asta”, a spus ea sâmbătă, adăugând„ M-am forțat să evoluez. Sper că acest lucru s-a văzut și în jocul meu.”.

Sursa: Huff Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook