Muzicienii britanici reclamă probleme financiare, ministrul Finanțelor le spune „să-și schimbe meseria”

Muzicienii britanici reclamă probleme financiare, ministrul Finanțelor le spune „să-și schimbe meseria”

Un studiu recent a arătat că o treime dintre muzicienii profesioniști din Marea Britanie intenționează să renunțe la cariera lor din cauza dificultăților financiare cu care s-au confruntat de la începutul epidemiei de coronavirus. Rishi Sunak, ministrul de Finanțe, în loc să-i liniștească, îi sfătuiește să caute de lucru în alte sectoare.

400 de muzicieni britanici au manifestat pe muzică în fața Westminster

Aproape 400 de muzicieni britanici, inclusiv faimosul violonist scoțian Nicola Benedetti, clarinetista Emma Johnson și violoncelistul Bill Barkley, au manifestat marți dimineață în fața Palatului Westminster, sediul Parlamentului din Londra. Au interpretat 20 de secunde din piesa „Marte”, extras din Planetele lui Gustav Holtz. 20 de secunde, corespunzând maximului de 20% – sprijinul financiar pe care muzicienii independenți îl pot solicita de la guvern.

O demonstrație simbolică, o reacție pentru planul de economii tocmai anunțat de guvern, care nu intenționează să mărească ajutorul de urgență de 1,5 miliarde de lire sterline propus pentru revigorarea sectorului cultural din Marea Britanie. În plus, ajutorul anunțat va fi rezervat exclusiv persoanelor cu locuri de muncă „viabile”, ceea ce exclude lucrătorii independenți.

Rishi Sunak: „Toată lumea trebuie să găsească modalități de adaptare la noua realitate”

Declarațiile ministrului Finanțelor cu siguranță nu vor liniști lucrurile. Întrebat despre situația precară a artiștilor, Rishi Sunak a răspuns: „Nu toți vor putea face exact ce făceau la începutul acestei crize. Toată lumea trebuie să găsească modalități de adaptare și ajustare la noua realitate”. O poziție care reflectă dureros sondajul, realizat în rândul membrilor Uniunii Muzicienilor, care a dezvăluit luna trecută că 34% dintre aceștia aveau în vedere abandonarea definitiva a profesiei, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă de la începutul pandemiei.

Reacțiile nu au întârziat să apară, mai ales pe rețelele de socializare. Așadar, pe Twitter, Liam Gallagher (ex-Oasis) a postat un mesaj fără menajamente: „Deci, așa, guvern prost, spune-le muzicienilor și altor artiști să se recalifice, să găsească un alt loc de muncă și să devină un c… imens ca tine”.

În același sens, cântărețul Boy George (ex- Culture Club) îi propune să „readucă unele dintre cele mai sonore grupuri de metal chiar în fața Parlamentului sau, mai bine, chiar în fața lui Rishi Sunak, să cânte temeinic până își va schimba locul de muncă”.

În termeni mai civilizați, dar la fel de severi, dirijorul Tim Anderson îi transmite ministrului: „Spui că îți pasă de artă, dar nu va exista artă fără artiști și fără artiști independenți, pe care voi nu reușiți să îi sustineti”.

Sursa: Radio Classique

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook