Mutația SARS-Cov-2 provenită de la nurci creează panică. Tulpina a fost identificată în șase tări europene

Mutația SARS-Cov-2 provenită de la nurci creează panică. Tulpina a fost identificată în șase tări europene

Șase țări au raportat până acum cazuri de Covid-19 în ferme de nurcă, a declarat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Până în prezent, șase țări, și anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite au raportat cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurcă”, potrivit unui comunicat al agenției ONU.

Anunțul vine după ce, miercuri, premierul danez Mette Frederiksen a anunțat sacrificarea a peste 15 milioane de nurci din țară, susținând că o mutație a SARS-Cov-2, „care ar putea amenința eficacitatea unui viitor vaccin”, fusese transmis de aceste animale la 12 persoane.

Mutația unui virus este banală și adesea inofensivă, potrivit comunității științifice. Dar, în cazul acestei tulpini, numită „Cluster 5”, implică, conform primelor studii, o eficiență mai mică a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

„Primele observații sugerează că prezentarea clinică, severitatea și transmiterea sunt similare cu cele ale altor tulpini SARS-CoV-2 aflate în circulație”, notează OMS. „Cu toate acestea, noua variantă denumită „Cluster 5”, prezintă o combinație de mutații sau modificări care nu fuseseră observate înainte”, adaugă agenția specializată a ONU, subliniind că „implicațiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înțelese”.

OMS solicită realizarea de noi studii științifice și de laborator pentru a verifica aceste rezultate și a înțelege care ar putea fi consecințele asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor.

Marea Britanie este închisă călătorilor care se întorc din Danemarca

Călătorilor care sosesc din Danemarca, cu excepția rezidenților britanici sau permanenți, li se va refuza acum intrarea în Marea Britanie, anunță Departamentul Transporturilor, după descoperirea în această țară a unei mutații problematice a noului coronavirus de la nurcă. Această decizie, luată „de urgență”, vine în urma „publicării de informații suplimentare de către autoritățile sanitare daneze, care raportează un focar generalizat de cazuri de coronavirus în fermele de nurcă, pe baza unei tulpini mutante care se răspândește în anumite comunități locale”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Sursa: La Tribune

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook