Mișcarea „Black Lives Matter”, propusă pentru Premiul Nobel pentru Pace

Mișcarea „Black Lives Matter”, propusă pentru Premiul Nobel pentru Pace

Mișcarea împotriva inegalităților rasiale „Black Lives Matter”, care a fost reînviată anul trecut, după moartea americanului George Floyd, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace de un parlamentar norvegian.

Înființată în 2013 în Statele Unite, mișcarea „a devenit una dintre cele mai puternice mișcări globale în lupta împotriva nedreptății rasiale”, a declarat pentru AFP Petter Eide, deputat de stânga din Norvegia (SV). „A început acum câțiva ani în Statele Unite (…) apoi s-a răspândit în multe alte țări, consolidând conștientizarea importanței luptei împotriva nedreptății rasiale”.

După moartea lui George Floyd, un american de culoare ucis de un polițist alb în mai 2020. în timpul arestării sale, „Black Lives Matter” a cerut multor instituții din întreaga lume să impună schimbări și o reprezentare mai bună. Potrivit lui Petter Eide, el „a deschis dezbaterea și (a atras) atenția în multe țări”.

Zeci de mii de oameni (parlamentari și miniștri din toate țările, foști laureați, unii profesori universitari etc.) au dreptul să depună o candidatură pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Cererile, care trebuie trimise până la data limită de 31 ianuarie, sunt de obicei confidențiale, cu excepția cazului în care promotorii lor aleg să își dezvăluie alegerea.

Controversatul fondator al Wikileaks, Julian Assange, un trio de oponenți din Belarus condus de Svetlana Tikhanovskaya, organizații care lucrează pentru vaccinare (Cepi și Gavi) sau libertatea presei (RSF și CPJ), rețeaua internațională „fact-checkers” IFCN sau chiar fostul președinte american Donald Trump au fost, de asemenea, propuși.

Nobel va fi acordat la începutul lunii octombrie. Anul trecut, a încoronat Programul alimentar mondial (PAM).

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook