Milioane de britanici au avut telefoanele supravegheate după vaccinare, „fără știrea lor”

Milioane de britanici au avut telefoanele supravegheate după vaccinare, „fără știrea lor”

Milioane de britanici au fost monitorizați „fără știrea lor” prin intermediul telefoanelor mobile, cu scopul de a obeserva dacă cei vaccinați se deplasează mai mult după injectare, raportează The Telegraph. Un raport al comitetului guvernamental SPI-B arată că unul din zece telefoane a fost urmărit în februarie, fără informarea proprietarilor lor.

Cifrele au fost folosite de cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au efectuat studii pentru grupul științific SPI-B, care comitetul de consilieri guvernamentali Sage.

Raportul arată că au fost făcute „diferite verificări în funcție de vârstă sau distanța de la domiciliu pană la punctul de vaccinare”.

Reacții ale cetățenilor

Militanții împotriva supravegherii au declarat că britanicii vor fi „deranjați când vor descoperi că au fost urmăriți fără știrea lor și supuși unor analize de comportament prin intermediul telefoanelor”.

Silkie Carlo, purtătorul de cuvânt al Big Brother Watch, a declarat: „Nimeni nu se așteaptă ca, în urma vaccinării, să fie urmărit și monitorizat de propriul guvern.”

„Este îngrozitor și ar putea fi extrem de dăunător pentru încrederea publicului în confidențialitatea medicală.”

„Între pașapoartele Covid care urmează să fie introduse în circulație și supravegherea telefonică a vaccinurilor, acest guvern transformă Marea Britanie într-un stat Big Brother, sub pretextul Covid. Ar trebui să fie un apel de trezire pentru noi toți.”

„Toate seturile de date folosite în această cercetare sunt prezentate pe hârtie, fapt care arată clar că datele de localizare sunt folosite conform cu GDPR și au fost furnizate prin GDPR, curat și anonimizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

„Datele sunt mai degrabă la nivelul celulei decât la nivel individual, iar cercetătorilor li s-a acordat acces la setul de date în baza unui contract de cercetare.”

„Analiza este realizată la nivelul releului celular al datelor anonimizate și, prin urmare, nu este o supraveghere individuală”, a declarat o sursă guvernamentală. „Nu utilizăm date GPS de urmărire, care sunt folosite în mod obișnuit de unele companii comerciale pentru publicitate direcționată.”

Guvernul se disculpă

Sursa a adăugat că proiectul a fost aprobat de un comitet de etică al Universității Oxford, cu datele „furnizate de companie ca parte a răspunsului Covid-19 de partajare a datelor în folosul public.”

„Datele au fost anonimizate înainte de a fi folosite pentru cercetare.”

„Utilizatorii primesc în fiecare lună un nou semn de identificare pentru a păstra anonimatul, iar singurele date demografice care sunt cunoscute sunt vârsta și sexul.

„Doar un grup restrâns de cercetători pre-aprobați au avut acces la date”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook