Metodă unică de dezinfectare a mâinilor în Turcia

Metodă unică de dezinfectare a mâinilor în Turcia

Pe măsură ce stocurile de dezinfectant pentru mâini din Europa și Statele Unite au ajuns pe zero, turcii se orientează către un produs tradițional, aromat, care a căpătat noi valențe în lupta împotriva pandemiei de coronavirus: kolonya.

Kolonya este un simbol prețios al ospitalității și chiar al sănătății turce, încă din vremea Imperiului Otoman, fiind deseori considerată parfumul național al Turciei.

Tradițional, kolonya este aromată cu muguri de smochin, iasomie, trandafiri și este pulverizată pe mâinile oaspeților la intrarea în case, hoteluri și spitale, la sfârșitul meselor în restaurante sau la adunări religioase.

Însă, spre deosebire de alte parfumuri naturale, colonia are un conținut foarte ridicat în alcool și poate ucide mai mult de 80% dintre bacterii și germeni, fiind un dezinfectant foarte eficient.

Așa că, atunci când Ministerul Sănătății din Turcia, a promovat beneficiile kolonyei în lupta împotriva coronavirusului, nu a atras doar atenție presei internaționale, ci a făcut ca la magazinele din Turcia care vând acest produs să apară cozi de peste 100 de metri. De la declararea primului caz de coronavirus în Turcia, producătorii de kolonye și-au văzut vânzările crescute de cinci ori.

“Kolonya este eficientă în protecția împotriva coronavirusului pentru că are în compoziție cel puțin 60% alcool și distruge membrana virusului”, spune dr. Hatira Topaklı, un medic de familie din Istanbul.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook