Masca pentru jurnaliști| Vrem să dăm un exemplu de conduită, dar cum se simt telespectatorii care văd doar oameni mascați?

Masca pentru jurnaliști| Vrem să dăm un exemplu de conduită, dar cum se simt telespectatorii care văd doar oameni mascați?
 Articol de Clémence Dath, jurnalist  

Din aprilie, masca a devenit elementul esențial. În ultimele săptămâni, a devenit chiar obligatorie în unele orașe și locuri. Jurnaliștii nu fac excepție. „Suntem cetățeni ca oricare alții”, explică Jean-Paul Dubois, editor al Journal Télévisé din Belgia.

Recent, un coleg cameraman a experimentat acest lucru. A fost mustrat de polițiști în direct. „Își pusese masca sub nas în timpul live-ului”, spune un jurnalist. Avea ochelarii aburiți și, prin urmare, nu putea vedea bine. Poliția i-a reamintit că masca este obligatorie și că nu există nicio excepție pentru jurnaliști.”.

Fără mască în platourile TV, este rezonabil?

Se întâmplă ca unii colegi să intervină în direct fără mască. Unii telespectatori sunt surprinși, precum Daniel H: „Unii oameni vorbesc fără măști la TV. Nu este prima dată și se întâmplă și cu cei intervievați!”.

Regula este, de fapt, simplă. Dacă suntem într-un loc în care purtarea măștii este obligatorie trebuie să purtăm masca, chiar dacă suntem singuri și păstrăm distanța fizică. Cu atât mai mult când intrăm în direct la televizor. „Suntem un serviciu public. Trebuie să dăm un exemplu”, susține Eric Boever, jurnalist. „Dacă suntem pe domeniul public trebuie să o purtăm, chiar dacă nu este nimeni în jurul nostru.”.

Reguli interne la televiziunea belgiană RTBF

Dincolo de regulile specifice fiecărei municipalități, RTBF are și propriile reglementări. „Considerăm că angajații noștri, în contextul muncii lor, trebuie să poarte o mască”, notează Fabrice Henrioul, șeful Serviciului de prevenire și protecție internă de la RTBF. El recomandă îndepărtarea măștii atunci când stai într-un loc fix și ești la cinci metri distanță de alte persoane. „Abia în faza interviului, un jurnalist poate lua în considerare îndepărtarea măștii, dacă este departe de alții”, adaugă el.

„Este oribil să porți mască, e cald!”, adaugă Benjamin Carlier. Politica mea este să o port cât mai puțin posibil. „Avem un suport pentru microfon, astfel încât să putem păstra distanța.”.

Cu alte cuvinte, un interviu live sau un interviu pe o stradă în care masca nu este obligatorie se poate face fără mască, cu condiția respectării distanței.

Și pentru cei intervievati?

Obligația, în unele locuri, de a purta o mască este aceeași pentru toți cetățenii. Este regulă. Ceea ce nu-i împiedică pe unii să conteste măsura. „Este deosebit de incomod pentru persoana care vorbește”, spune jurnalista Rachel Crivellaro.

Totul depinde de situație, de jurnalist, dar mai ales de cel intervievat. „Nu pot să-l forțez să pună masca”, explică colegul nostru Eric Boever. „Le dau libertatea de a alege, dar le spun că ar fi mai bine fără.”.

Problema măștii este că răspunsul este adesea înăbușit și uneori greu de auzit.

Un exemplu de conduită

Canalele media trebuie să dea un exemplu. „Este important să arătăm că luăm în serios instrucțiunile și le respectăm”, conchide Jean-Paul Dubois.

Dar cum se simte un spectator care vede doar oameni mascați?. „Există o latură care provoacă anxietate în a vedea oameni mascați. Dar trebuie să respectăm regulile”, insistă Jean-Paul Dubois, editor al Journal Télévisé.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook