Macron și Merkel doresc reluarea relațiilor cu Vladimir Putin, alți conducători europeni sunt împotrivă

Macron și Merkel doresc reluarea relațiilor cu Vladimir Putin, alți conducători europeni sunt împotrivă

Franța și Germania solicită un summit al Uniunii Europene cu Vladimir Putin, dar întâmpină o poziție ostilă din partea Poloniei și statelor baltice, care nu au încredere în regimul de la Kremlin. Emmanuel Macron spune că un nou summit cu Putin, primul după 2014, ar reprezenta o șansă de dialog și a obținut deja strijinul cancelarului austriac.

„Avem nevoie de dialog, pentru a ne apăra interesele… este un dialog necesar pentru stabilitatea continentului european”, spune Macron.

„Nu putem rămâne într-o logică reactivă atunci când vine vorba de Rusia. Sper că putem, prin coordonare și unitate, să avem acest dialog”.

Delegațiile Franței și Germaniei consideră că un summit cu Putin ar reprezenta o posibilitate de a reface legăturile comerciale, așa cum s-a întâmplat în urma summitului de la Geneva, dintre liderul de la Kremlin și președintele american Joe Biden.

„În opinia mea, din perspectiva Uniunii Europene, trebuie să căutăm să avem contact direct cu Rusia și cu președintele rus”, a spus Merkel în fața Parlamentului german, înainte de întâlnirea liderilor europeni de la Bruxelles.

„Nu este suficient ca președintele american Joe Biden să comunice cu cel rus – salut inițiativa – dar Uniunea Europeană trebuie să organizeze propriile întâlniri. Nu există o altă cale de a rezolva conflictele”, adaugă ea.

Ultimul summit european la care a fost prezent Vladimir Putin a fost ținut în ianuarie 2014, cu puțin timp înainte ca Rusia să anexeze Crimeea.

Olanda spune că Rusia ar trebui să arate mai întâi un gest de bună-credință, potrivit Reuters.

Moscova a lăudat propunerea propunerea venită de la Berlin și Paris.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook