Macron anunță relaxarea restricțiilor. 15 decembrie, sfârșitul izolării în Franța

Macron anunță relaxarea restricțiilor. 15 decembrie, sfârșitul izolării în Franța

Așa cum era de așteptat, primele care vor beneficia de măsurile de relaxare vor fi magazinele considerate „neesențiale”, cum ar fi magazinele de jucării și librăriile. Începând de sâmbătă, 28 noiembrie, vor putea primi din nou clienți, până la ora 21:00.

În aceeași sâmbătă, 28 noiembrie, bisericile, moscheile, templele și alte lăcașuri de cult își vor putea redeschide ușile pentru credincioși, cu o limita stabilita la 30 de persoane și un protocol de sănătate întărit.

Această decizie ar trebui să satisfacă în special comunitatea catolică. Mulți dintre membrii săi s-au adunat în stradă în fiecare duminică din noiembrie, în Capitală, dar și în alte orașe din Franța.

15 decembrie: sfârșitul izolării… cu anumite condiții

Situația s-a îmbunătățit semnificativ, numărul zilnic al cazurilor a scăzut la 5.000, în medie, iar cel al pacienților aflați la terapie intensivă nu depășește 2.500, iar izolarea se va încheia pe 15 decembrie. Cu toate acestea, va fi necesar „să se limiteze deplasările inutile”, a spus Emmanuel Macron. Stingerea de la ora 21:00 va rămâne în vigoare pe tot teritoriul țării, cu excepția zilelor de 24 și 31 decembrie.

Cine intenționează să sărbătorească Crăciunul cu o persoană din alta localitate, o poate face. Călătoriile dintr-o regiune în alta vor fi permise. Președintele recomandă să fie evitate adunările prea mari, însă.

În ianuarie: deschiderea stațiunilor pentru sporturi de iarnă

În ceea ce privește stațiunile de iarnă, „mi se pare imposibil să existe o deschidere de sărbători”, a indicat șeful statului, care pariază mai degrabă pe o repornire „în ianuarie, în condiții bune”.

20 ianuarie: redeschiderea restaurantelor și sălilor de sport

Cafenelele, restaurantele și cluburile de noapte vor trebui să rămână închise atât în ​​vacanța de Crăciun, cât și în primele zile ale anului 2021.

Dacă situația de sănătate continuă să se îmbunătățească, ei ar putea primi din nou clienți de pe 20 ianuarie, cel mai devreme.

Sălile de sport vor fi supuse aceluiași program. În plus, toate clasele de liceu își pot relua cursurile față în față.

La sfârșitul lunii decembrie: prima etapă de vaccinare. Macron: „Nu voi face vaccinarea obligatorie”

Emmanuel Macron a menționat și strategia franceză de vaccinare. Comisia Europeană a semnat deja un acord de precomandă cu șase grupuri farmaceutice majore, însumând mai mult de un miliard de doze, iar primele autorizații europene de introducere pe piață sunt așteptate până la sfârșitul anului.

În detaliu, persoanelor vulnerabile li se va acorda prioritate. Acestea pot fi vaccinate începând cu sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, cu condiția ca un produs să fie disponibil și validat până atunci. Pe de altă parte, Emmanuel Macron a exclus ca vaccinarea să fie obligatorie.

„Revenirea la normal nu este pentru mâine”

„Revenirea la normal nu este pentru mâine”, continuă Emmanuel Macron, convins că „putem controla epidemia pe termen lung”.

„Criza economică s-ar putea înrăutăți”. Președintele anunță că vor fi instituite ajutoare suplimentare în zilele următoare.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook