Luni, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului. Cum treci cu bine de „Blue Monday”

Luni, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului. Cum treci cu bine de „Blue Monday”

Temperaturi reci, lipsa soarelui, distanța tot mai mare față de sărbătorile care tocmai au trecut, datoriile de Crăciun care cer să fie plătite, incapacitatea de a pleca în vacanță, speranțele deja dispărute – a treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului.

O zi nefericită – Blue Monday este numită şi Divorce Monday, deoarece este cea mai populară dată pentru separare și începerea procedurilor legale.

Dacă adaugăm şi o epidemie care nu se mai termină, versiunea Blue Monday 2021 este îngrijorătoare. Până la punctul în care mai mulți utilizatori de Internet evocă deja o „mega Blue Monday”, „cea mai tristă zi din acest deceniu”.

Cu toate acestea, Blue Monday nu are nicio bază științifică.

Psihologul Cliff Arnal, de la Universitatea din Cardiff, ar fi făcut calcule științifice și chiar o ecuație academică, în 2015:

În ecuație, W este „vremea”, D-d este diferența dintre datoriile făcute în timpul sezonului de sărbători şi capacitatea efectivă de rambursare, înainte de următoarea zi de plată, T este „timpul” sau perioada scursă de la Crăciun, Q este timpul scurs de la rezoluțiile noastre de Anul Nou, M – lipsa motivației și Na – „nevoia să acționăm”.

Rezultatul obținut este categoric: cea mai deprimantă zi a anului este a treia zi de luni din ianuarie!

Dar adevărata poveste este, de fapt, că profesorul Cliff Arnal a fost plătit pentru „cercetarea” sa de către Sky Travel, o agenție de turism care oferea călătorii, pentru a lupta împotriva perioadei depresive din ianuarie. El a recunoscut faptele în mai multe rânduri. Același profesor a descoperit și cea mai fericită zi din an. Ar fi a treia vineri din iunie. De această dată, studiul fusese comandat de… o marcă de înghețată.

Câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste Blue Monday?

-Fă ceva care îți dă energie! Uneori lucrurile mici pot face diferența.

-Ia puțin aer proaspăt la ora prânzului sau sună-l pe prietenul de care nu ai mai auzit de mult timp. Lucrurile pe care le iubești împing gândurile negre în fundal și îți oferă mai multă energie pentru a-ți recâștiga motivația.

-Oferă-ți un moment de relaxare, fă o baie, citește o carte sau revista ta preferată, urmărește filmul pe care vrei să-l vezi de foarte mult timp.

-Pune-te în mișcare! Lasă mașina în garaj şi mergi la alergat, urca scările în loc să iei liftul.

-Asigura-te că dormi bine. Evită lumina albastră de pe ecrane (laptop, smartphone etc.) înainte de a merge la culcare.

-Ascultă muzică, fă exerciții scurte de relaxare pentru a-ți liniști mintea.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook