Lituania| Guvernul oferă 100 de euro fiecărei persoane cu vârsta de 75 de ani și peste, dacă se vaccinează anti-Covid

Lituania| Guvernul oferă 100 de euro fiecărei persoane cu vârsta de 75 de ani și peste, dacă se vaccinează anti-Covid
 Ingrida Simonyte, premier al Lituaniei. Foto: AP

Guvernul lituanian a făcut o propunere de lege prin care fiecare persoană în vârstă de 75 de ani sau mai mult să primească 100 de euro dacă face vaccinul anti-Covid, cu scopul de a crește rata de inoculare în cadrul respectivei grupe de vârsta. „Nu putem să-i convingem să vaccineze altfel”, a declarat premierul Ingrida Simonyte în timpul unei ședințe guvernamentale televizate.

Deși 73% dintre adulții lituanieni sunt vaccinați, aproximativ o treime din cei peste 75 de ani rămân nevaccinați, potrivit datelor oficiale – unul dintre cele mai mici procente din UE.

Două treimi din cele 4.965 decese Covid-19 din țară au fost raportate la această grupă de vârstă.

Dacă parlamentul aprobă programul săptămâna viitoare, guvernul va cheltui până la 27 de milioane de euro pentru a plăti vârstnicii dispuși să se inoculeze.

Cei deja vaccinați vor primi banii dacă vor face o doza rapel până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

„Dacă acest lucru ajută măcar unii oameni să ia decizia corectă și să evite o forma severă a bolii sau moartea – atunci este o investiție care merită făcută”, adaugă Simonyte.

Până pe 27 septembrie, națiunea de 2,8 milioane a avut cele mai slabe rate ale Covid din UE, precum și a doua cea mai mică rată a mortalității, cu 646 de cazuri noi și 81 de decese la 10.000 de persoane.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook